A sperma minősége bizony hatással van olyan dolgokra is, amikre nem is gondolnánk. Nem csak a családalapítás pillanatában van jelentősége, hiszen nem csupán a megtermékenyülés múlik rajta. A rossz minőség sajnos könnyen okozhat biokémiai terhességet, vetélést vagy koraszülést is, vagyis mindenképpen oda kell rá figyelni!

Vetélés és koraszülés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vetélések és koraszülések bekövetkezésében is szerepet játszhat az édesapa, illetve az örökítőanyag minősége! A férfiak esetében azonban jóval korábban kell megkezdeni a sperma minőségének javítását, hogy ki lehessen küszöbölni az esetleges hibákat.

Hogyan okoz gondot?

A sperma minősége központi kérdés a fogantatás szempontjából. A spermiumban lévő DNS és RNS sértetlensége kulcsfontosságú, de nem törvényszerű. Sajnos a helytelen táplálkozás, az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a stressz vagy éppen az életkor mind befolyással vannak a minőségre, rombolóan hatnak arra.

Ez pedig eredményezheti azt, hogy a családalapítás nem sikerül, de ennél rosszabb esetek is vannak. Sokszor jöhet létre a rossz minőségű sperma miatt az úgynevezett biokémiai terhesség is, mikor a megtermékenyülés megtörténik, a HCG hormon termelése is megindul, mégis megszakad a folyamat még a beágyazódás előtt. Ez is egyfajta vetélés, de talán könnyebb túltenni magunkat rajta, mint az első, ne adj’ Isten a második trimeszterben bekövetkező vetéléseken – melyek szintén múlhatnak a rossz minőségű spermán is, ahogyan a koraszülés is.

Megelőzés

A sperma minősége elsősorban a tápanyagellátottságon múlik, bár jelentősen beleszólhat a genetika is. Ez utóbbiira azonban nincsen ráhatásunk, míg előbbi rajtunk múlik. Mivel a tápanyagok pótlása kizárólag étkezéssel nehezen megoldható, így a férfiak is vitaminkészítmény formájában tudják pótolni a hiányzó mennyiséget.

Természetesen csak akkor, ha az anagok szerves kötéssel (-citrát, -glükonát) vannak jelen a vitaminkészítményben, hiszen ellenkező esetben a felszívódásuk siralmasan rossz lehet.

Idő kell

A megelőzéshez, illetve a minőség javításához idő kell. Ez nem két napos, vagy egy hetes folyamat, hiszen a már meglévő, megtermelt spermát utólag javítani nem lehet. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata pedig egy 74 napos ciklus, vagyis a minőségileg feljavított örökítőanyag megjelenéséhez minimum ennyi időre szükség van!