Minden nő, aki kisbabát szeretne, fürkészve kutatja a terhesség legkisebb jeleit is, kapaszkodva ezekbe, hátha végre teljesül az álma. A terhesség tünetei, jelei nem érkeznek olyan gyorsan, mint szeretnénk, ráadásul nem is minden tünetet tapasztal meg minden nő. Azonban a legkorábbi terhességi jelek között ezeket találhatjuk:

  1. Pecsételő vérzés
  2. A menzesz elmaradása
  3. Alhasi fájdalom
  4. Pozitív terhességi teszt

Pecsételő vérzés

A beágyazódást sokszor követi pecsételő vérzés, ez a középidei vérzés vagy köztes vérzés azonban nem biztos jel, hiszen számos más esemény, vagy akár probléma is kiválthatja. Ne feledd, a Trimeszter 1-et már a tervezéstől szedheted, ezzel pedig növelheted a teherbe esés valószínűségét és a saját egészségedet is!

A menzesz elmaradása

A menzesz a megvastagodott méhnyálkahártya leválás és kiürülése. Ez a folyamat nem megy végbe abban az esetben, ha ez a nyálkahártya befogadja a megtermékenyült petesejtet. Azonban a menzesz időpontja nincsen kőbe vésve, viszonylag sok tényező eltolhatja egy – két nappal, vagy akár többel is a menzesz jelentkezését.

Alhasi fájdalom

A szúró, esetleg húzó jellegű alhasi fájdalom szintén utalhat a fogamzás megtörténtére, de sajnos biztosat ez sem mutat. Az alhasi fájdalom kapcsolódhat fertőzéshez, görcsökhöz, de egyszerűen emésztési problémákat is jelölhet. Sőt, alhasi fájdalmat okozhat a túlzásba vitt szexuális élet is.

Pozitív terhességi teszt

Ha végre pozitív a terhességi teszt, akkor jön a boldogságmámor. Nagyon szeretnénk azt mondani, hogy ez esetben már biztos a baba megléte, de sajnos ez nem igaz. Az első pozitív terhességi tesz ugyanis a hormonváltozást mutatja meg. Ez azonban több dolog miatt is lehet, többek közt akár az is kiválthatja, hogy nem jó a teszt minősége. A nem jó minőségű tesztek más hormonokra (például LH-ra) is érzékenyek lehetnek, azaz nem feltétlenül a HCG hormon megemelkedett szintjét mutatja.

De akkor mi a biztos?

Alapvetően a tünetek, jelek között nincsen biztos, ami már teljes bizonyossággal mutatja, hogy a terhesség létrejött, az az orvosi ultrahangvizsgálattal megtámogatott diagnózis. Vagyis akkor biztos a terhesség, ha a szakorvos is elmondja: igen, úton van a baba!


További kiemelt cikkeink