Régen még sikk volt, sőt, a Marlboro-man korában férfiasnak is számított a dohányzás, ma már tudjuk, hogy nagyon nem okos dolog. A cigaretta ugyanis erősen rontja többek közt a termékenységet is, ami napjainkban kiemelt jelentőségű kérdéssé nőtte ki magát. Az egészségkárosító hatások elkerülése érdekében sokan váltottak e-cigarettára, de kutatások alapján ezzel nem kerülnek közelebb a vágyott családhoz.

Cigi kontra e-cigi

Az e-ciginek legalább akkora divatja lett, mint a normál dohányzásnak – köszönhetően annak, hogy egy darabig az e-cigarettát nem tiltották ki a bárokból, kávézókból, éttermekből. Mára azonban tudjuk, hogy legalább annyira egészségtelen, mint normál társa, csupán az ára jobb.

Dohányzás és termékenység

Ha terhesség, akkor a cigi tabu. De a férfiak esetében a családalapítás során a dohányzás távolról sem tilos, holott komoly károkat képes tenni a spermiumokban.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az e-cigi sem jobb, mint a többi, sőt. A vizsgálatokban dohányos, nem dohányos, e-cigarettát használó, marihuánát fogyasztó és a tubákot használó férfiakat vizsgáltak. Az e-cigaretta esetében sajnos szignifikánsan alacsonyabb a spermiumszám, mint a nem dohányos férfiak között. Ez számszerűsítve átlagolva azt jelenti, hogy 147 millió/ml adat áll szemben 91 millió/ml-el. A szokványos cigaretta esetében érdekes módon nem ekkora az eltérés, ott 103 millió/ml adat mutatkozik. Bár ez a tanulmány egyelőre csak egy, vagyis további vizsgálatok szükségesek a témában, az eredmények így is elkeserítőek.

Spermiumszám növelés

A dohányzás elhagyása az egyik legjobb, amit a termékenység növelés érdekében tehetünk – és persze az egészségünkért is. Emellett azonban még mindig ott vannak a környezeti ártalmak, a stressz és az egészségtelen életmód, melyek kiküszöbölése többnyire nem ilyen egyszerű.

Remek alternatíva lehet a megfelelő férfivitamin alkalmazása, mely, ha tényleg jó, képes igen nagy arányban növelni a spermiumszámot és a minőséget is, abban az esetben, ha az eltolódást nem betegség okozza. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek kell lennie, és a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában kell tartalmaznia. Mindkettő a felszívódás – hasznosulás miatt fontos. A biológiailag aktív kötés formák mellett a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Ez a készítményekben jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti (cink-citrát, réz-glükonát). A komplexitás pedig azért fontos, mert az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a cink és a réz kapcsolatában, vagy éppen a C-vitamin és a vas esetében.