Napjainkban minden negyedik pár meddőséggel küszködik, és az esetek több, mint felében a férfi oldalán keresendő a gond! Ennek oka a tendenciálisan egyre csökkenő spermiumszámban is gyökerezik, mely sajnos a világon mindenhol jelen van, és egyre több férfit érint. De mégis, mi lehet az oka annak, hogy ilyen ütemben csökken a spermiumszám, és ilyen mértékben “terjed” a férfi meddőség?

Betegség

A spermiumszám csökkenés oka lehet betegség – ez többnyire már a meddőség megállapítása előtt kiderül. A legrosszabb esetben az ok genetikai eredetű, ez ellen sajnos nem sokat lehet tenni.

A betegségek többsége kezelhető, ehhez szakorvos segítsége szükséges. Jó hír, hogy a kezelés hatására sok esetben a meddőség, illetve az alacsony spermiumszám is gyógyul, helyreáll.

Környezeti ártalmak

Nehezen megfogható gond, pedig többnyire éppen ez az oka az alacsony spermiumszám jelentkezésének. Mit értünk környezeti ártalom alatt? A stresszt, a szmogot, a vegyszereket, a port, stb. Bármit, ami többlet energia, vagyis tápanyagforrást igényel a szervezettől.

A környezeti ártalmak sok esetben közvetve is komoly károkat képesek okozni, hiszen különböző betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszanak. Az ellenük való védekezés azonban lehetséges. A stressz ellen a nyugalom, és az antioxidánsok bevitele jelenthet megoldást, a méregtelenítésben a mozgás hatalmas segítséget nyújt, a test általános állapotán pedig a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitelével lehet nagy mértékben javítani.

Tápanyaghiány – életmód

A harmadikként megjelölt ok érdekes, ugyanis mindkét előző okot magában foglalja, talán csak a genetikai tényezők képeznek ez alól kivételt. A betegségek, környezeti hatások miatt létrejövő problémák szinte minden esetben a nem megfelelő tápanyagellátottságra vezethetőek vissza. Jelenleg a világon nagyjából minden negyedik ember tápanyaghiánnyal küszködik, és többségük még csak nem is tud róla. Ennek ugyanis sok esetben nincsenek jól elkülöníthető és felismerhető tünetei, de attól még jelen vannak.

A tápanyaghiány visszafordítható – és ami a legszebb, ez sok esetben helyrebillenti a test egyensúlyát is, vagyis az életmódbetegségeket is orvosolhatja! Ehhez a tápanyagok megfelelő arányú, és megfelelő minőségű bevitele szükséges. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az anyagok felszívódása lényegesen jobb szerves kötések mellett (-citrát, -glükonát), így hasznosulásuk 80%-kal is javulhat. A tápanyagokat érdemes komplex formában bevinni, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is!