Fejfájás, szédülés, ingerlékenység, zavarok a menzeszben – ezek a tünetek mindegyike köthető az ösztrogéndominanciához, mely napjainkban egyre és egyre több nőt érint. Azonban a kellemetlen tünetek mellett ez a gond komoly betegségek, meddőség melegágya is lehet.

Hormonális egyensúly

A hormonok szabályozzák a test működését. Következésképpen, ha a hormonok termelésében zavar lép fel, a test működésében is azt tapasztalunk majd. A zavar pedig sokféle lehet, a viszonylag enyhe, kellemetlen tünetektől, mint a fejfájás vagy az ingerlékenység az olyan gondokig, mint a meddőség vagy a mióma.

Az ösztrogéndominancia, vagyis az ösztrogén túlzott jelenléte a szervezetben napjainkra egy olyan problémává nőtte ki magát, mely egyre és egyre több nőt érint, így nem szabad szó nélkül elmenni mellette.

Mit tehetünk?

Két dolog van a kezünkben az ösztrogéndominancia elleni fellépéshez. Az első a szakember segítsége, a második a test támogatása, hogy képes legyen a hormonzavar mérséklésére, annak megelőzésére – ez pedig a tápanyagok megfelelő bevitelével oldható meg.

A tápanyaghiányos állapotok – melyek többek közt az ösztrogéndominancia létrejöttéért is felelősek lehetnek – elméletben az egészséges életmóddal – rendszeres mozgás és egészséges táplálkozás – kikerülhetőek, de ez sajnos mára egyre kevesebbszer igaz. Az élelmiszereink tápanyagtartalma egyre alacsonyabb, miközben a minket érő környezeti hatások kivédése miatt a testnek egyre több tápanyagra van szüksége.

A test támogatásában egy jó vitaminkészítmény lehet a segítségünkre, de ehhez szerves kötésben kell tartalmazza a bevitt anyagokat (-citrátok és -glükonátok), illetve komplexnek kell lennie. Ezzel ugyanis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen, akár 80%-kal is javulhat!

A kialakult meddőség esetében többnyire a diagnózis nem végleges, azaz a meddőség visszafordítható. Ebben is hatalmas segítséget jelentenek a tápanyagok, de itt van egy kitétel pluszban: mivel a cél a családalapítás, ami elképesztően nagy kihívás a női test számára, így a várandósvitamin mellett érdemes dönteni. Ebben az esetben azonban olyanra van szükség, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagszükségletét a megfelelő tagoltságon keresztül!