A vérzés a nők ciklikus tisztulási folyamat, vagyis természetes jelenség, kivéve, ha éppen a terhesség alatt jelentkezik. Arról már volt szó, hogy a beágyazódás is okozhat kisebb vérzés, de ez csak a terhesség kezdeti szakaszában jellemző, ha később tapasztal a nő vérzést, az ijedség hatalmas lehet. A pánik helyett azonban a megelőzésé és a segítségkérésé legyen az elsőbbség.

Progeszteron

A progeszteron egy, a várandósság során nélkülözhetetlen hormon, alacsony szintje pedig pecsételő vérzést okozhat. A hormon pótlásával a vetélés veszélye is jó eséllyel kikerülhető, ehhez pedig gyógyszer vagy kúp is a rendelkezésre áll, de mindenképpen szakember segítségére lesz szükség.

Hematóma

Vérömleny a várandósságok egy kisebb százalékában jelentkezhet, a placenta tapadásának kisebb – nagyobb mértékű megszűnése okán. A gond, hogy ürülés közben – ekkor élénkpiros vagy alvadékos vér távozik – a placenta további leválását is előidézheti, ezáltal a vetélés veszélye is fenn áll. A vérzés jelentkezése szakember bevonását teszi szükségessé!

Fertőzés

Mivel a várandósság során az immunrendszer működése visszafogott, így a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre is, köztük a hüvelyi gondokra. Ezek pedig könnyen válhatnak felszállóvá, gyulladást okozva, mely akár a magzatot is érintheti, és sajnos igen könnyen vezethet vetéléshez. A veszély olyannyira valós, hogy a vetélések mintegy 70%-a esetében ez a probléma áll a háttérben.

A fertőzések elkerülése érdekében fontos a megfelelő tápanyagellátottság is, melynek eléréséhez ma már a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy olyan készítményre lesz szükségünk, mely tartalmaz cinket és rezet, ráadásul ezek segédanyagait, valamint a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában. A cink és a réz a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid szerepet tölt be, így komoly segítséget jelent a hüvelyi fertőzések kiküszöbölésében, illetve a fertőzés felszállásának megakadályozásában. A segédanyagok (pl.: A-vitamin), illetve a szerves kötések (-citrátok és -glükonátok) javítják az anyagok hasznosulását, akár 80%-kal is. A réz esetében azt is érdemes kiemelni, hogy a hazai étkezési kultúra rézben viszonylag szegény, hiszen annak legfontosabb forrásai a kagylók, rákfélék, teljes kiőrlésű gabonák kevésbé népszerűek, vagy nehezebben elérhetőek.

Szex

A szex a terhesség során is megengedett – ha a kezelőorvos mást nem mond -, mivel azonban a méhszáj vizenyősebb, sérülékenyebb az együttlét vezethet kis mértékű vérzéshez is. Érdemes szakemberrel kommunikálni, és ha a szex továbbra sem kerül tiltólistára, akkor olyan pózokat válasszon a pár, melyeknél a behatolás mértéke nem olyan nagy, vagyis a méhszáj sérülésére sokkal kisebb az esély.