Ha azt halljuk, inzulinrezisztencia, akkor rögtön a hölgyek jutnak az eszünkbe. Holott ez a betegség nem függ az emberek nemétől, vagyis a férfiak ugyan úgy lehetnek érintettek, akár a nők. Ráadásul az IR messze sokkal több gondot okozhat a hízáson és a fáradságon kívül, hiszen a családalapítási terveknek is odacsaphat! 

IR 

Az IR nem ismeretlen fogalom, de a betegséget jellemzően a nőkhöz kötjük. Ez azonban hiba, hiszen a férfiakat is ugyan úgy érinti, ráadásul a következményei között a napjainkban egyre jellemzőbb férfi meddőség is fellelhető! 

Az IR a sejtek inzulinérzékenységének csökkenésével járó betegség, melyet a túl magas és túl sokáig jelen lévő cukorszint generál. A folyamat következtében egy idő után csökken az inzulintermelés, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek, később akár teljesen le is állnak – ez pedig már a 2-es típusú cukorbetegség problémakörébe tartozik. 

Tünetek és gondok 

Az IR nagyon sok esetben tünetmentesen van jelen. Ha produkál is tüneteket, azokat – főleg a férfiak – hajlamosak lehetünk betudni a kornak, a stressznek, a túl sok munkának vagy hasonlóan hétköznapi gondoknak. A hasi hízás, a hangulatingadozások, a fáradékonyság vagy éppen a depresszió azonban mind utalhat az IR jelenlétére is, mely hosszabb távon, kezeletlen esetben cukorbetegséghez vagy akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet, de jelentősen hozzájárul a napjainkban oly jellemző férfiakat érintő meddőség kialakulásához is! 

Megelőzés és gyógyítás 

Az IR ellen az életmóddal lehet a legjobban harcolni. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás a legtöbb esetben akár gyógyszeres segítség nélkül is képes helyre billenteni a szervezetet. Azonban számolni kell azzal, hogy az IR – mint minden betegség – komoly kihívás a testnek, vagyis bár helyrehozható az életmóddal, a következményei, mint amilyen a meddőség is, már nem feltétlen állnak helyre az IR eltűnésével.  

A férfiakat érintő meddőség sajnos világszerte egyre többször kerül elő, hátterében pedig a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg – melyek az élelmiszerek beltartalmi csökkenése miatt sajnos egyre többször vannak jelen. A tápanyagok megfelelő arányú pótlása ezen segíteni képes, ehhez pedig ma már sok vitaminkészítményt találhatunk a boltokban. A férfiak tápanyagigénye azonban nem azonos a nőkével, így érdemes kifejezetten számukra kialakított készítményt választani. Ezen felül fontos, hogy a választott termék komplex legyen, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig gyorsabb és eredményesebb tápanyagpótlást tehet lehetővé.