Furcsa elképzelések terjednek a neten a férfiaknak szánt vitaminkészítményekkel kapcsolatosan. Mivel sokszor ajánlják ezeket az edzésekhez, így előfordul, hogy összemossák őket a szteroidokkal. A hatékonyságukat kétségbe vonjuk, ha másnapra nem produkálják az eredményt, és azt hisszük, elég néhány tabletta az egészségünkhöz.  

A férfivitamin és a szteroid ugyan az 

Nem, nagyon nem. A szteroidok közé tartoznak a testünk által előállított hormonok is, többek közt a tesztoszteron. Ezek adagolása valóban képes növelni az izomtömeget, gyors és látványos fejlődést biztosítva az edzésekhez, de az áruk óriási. Elképesztő rombolást visznek véghez a szervezetben, hiszen adagolásukkal jelentősen eltolódik a test saját hormontermelése. A vitaminkészítmények ezzel szemben nem juttatnak a testbe olyan anyagot, mely arra nézve káros lehet – gondot maximum akkor okozhatnak, ha a zsíroldékony vitaminokat túladagoljuk, de azért ez nem olyan egyszerű feladat… 

Azonnal hat 

Természetesen nem. Mire bejuttatjuk a megfelelő mennyiséget, mire az beépül és képes kifejteni hatását az bizony időbe telik, és akkor még a test időkorlátairól nem is volt szó. A meddőség példáján keresztül: egy jó férfivitamin, mely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, vagyis a hasznosulása kiemelten jó, nagyon sokat segíthet, de ehhez idő kell, mivel a spermatogenezis egy ciklikus folyamat. A spermiumok termelésének ciklusa 74 napos, és annak elején lényeges a tápanyagpótlás. Hogy ez pontosan mikor van az teljesen egyedi, vagyis a hatékonyság érzékeléséhez minimum 3 hónapra lehet szükség! 

A mozgás nem is olyan fontos, ha vitamint szedünk 

A mozgás – az egészséges étkezéssel karöltve – az alap, ennek kiegészítése a vitaminkészítmény, amire azért van szükség, mert élelmiszereink beltartalma jelentősen lecsökkent, miközben a tápanyagfelhasználásunk a környezeti hatások miatt egyre csak nő. A mozgás az anyagcserefolyamatok normál szinten tartásáért is felel, így elengedhetetlenül fontos az egészség megőrzéséhez, a tápanyagpótlás okán nem lehet elhanyagolni! 

A férfiaknál a termékenység életük végéig adott, ehhez nem kell semmi 

Ez ugyan igaz, de csak fenntartásokkal. A termékenység a korral mindenképpen hanyatlik, ráadásul a tápanyaghiányokkal karöltve a kor jelentősen rontja a spermiumok minőségét, mely probléma a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok melegágya. 

A baj nem is azzal van, hogy 70 évesen már nehéz a családalapítás, a baj az, hogy sok esetben a spermiumok minősége és mennyisége már a 20-30 éves korosztálynál sem éri el a normál tartományt – itt pedig, ha betegség nem áll a héttérben többnyire a tápanyaghiányos állapotok tehetőek felelőssé.