Egy gyermek születésére várni izgalmas és csodálatos időszak, de ezt pillanatok alatt képes szétzúzni az, ha a pöttömnyi kis élet hamarabb érkezik a világba, mint kellene. A koraszülöttek aránya Európában sem alacsony sajnos, de hazánkban 9% körül mozog, ami túlságosan is nagy szám! 

Koraszülött 

Korán érkezett? Kicsi a súlya? Pontosan melyik babát tekintjük koraszülöttnek? Nos, a WHO iránymutatása alapján akkor tekintünk egy babát koraszülöttnek, ha a 37. hét előtt érkezik és súlya 2500 g alatt marad. Ha pedig egy baba túl korán és alacsony súllyal érkezik, akkor jelentősen romlanak a túlélési esélyei, és komoly gondokkal is jó eséllyel kell szembenéznie élete során. 

Mi az oka? 

Ez egy remek kérdés, de sajnos a pontos válasz egyelőre várat magára. Sok betegség, az anya és a baba szervezetének állapota és igen nagy mértékben a környezeti tényezők is beleszólnak ebbe, de még az édesapa szervezetének állapota is mérvadó lehet, hiszen a spermiumok minőségi problémái eleve kódolhatják a koraszülés lehetőségét is. 

A környezeti tényezők ráadásul alattomosak, hiszen két oldalról indítanak támadást. Nem csak a mi szervezetünket rombolják, hanem a környezetünket, ezzel az élelmiszereinket is. A vegyszerezés, a szmog, a klímaváltozással járó terhelés, de a tömegtermelés is az utóbbi 50 évben jelentősen csökkentette az élelmiszerek beltartalmát, így pusztán étkezéssel fedezni a szervezet ilyen formán megemelkedett szükségleteit ma már szinte lehetetlen. Sőt, a WHO is javasolja már a mikrotápanyagok pótlását, kiemelve ennek jelentőségét a kismamák esetében! 

Felügyelet és egészség 

A koraszülések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes a rendszeres konzultáció a szülészorvossal. Emellett a kismama is tehet – ráadásul igen sokat – a saját és a babája egészségéért, ezzel csökkentve az esetleges problémák kialakulásának esélyét. Ehhez nem kell mást tennie, mint az unásig ismételt egészséges életmódot követni, azaz figyelni a változatos, egészséges ételek fogyasztására és a rendszeres mozgásra (igen, a terhesség alatt is!). 

Az élelmiszerek beltartalmi csökkenését jól képes ellensúlyozni egy megfelelő várandósvitamin, de nem mindegy, milyen! A boltok polcai roskadoznak a vitaminkészítményektől, vagyis a választás messze nem olyan könnyű. Amit érdemes szem előtt tartani: 

  • A kiválasztott készítmény mindenképpen legyen komplex, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (pl.: cink-réz; D-vitamin-kalcium; C-vitamin-vas; …). 
  • A lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen a készítményben. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a szervezetben! 
  • A várandósvitaminnak megfelelő tagoltságúnak kell lennie, mivel a három eltérő trimeszter tápanyagigénye nem azonos! A tervezési időszak és az első trimeszter tápanyagigénye azonos, de eltér a második trimeszterétől és mindezek eltérnek a harmadik trimeszter és a szoptatás egységétől, mely két időszak tápanyagigénye szintén azonos.