Bár a gyermekvállalás nehézsége a mindennapjaink része, hiszen jelenleg már minden hatodik embert érint világszerte, azt mégis köd borítja sokszor, hogy mire van szüksége egy férfinek ahhoz, hogy megfelelően termékenynek mondhassa magát. Mire kell figyelni? Mit tehetünk? Merre induljunk el, ha esetleg baj van? 

Meddőség? 

Bizony, a férfiak is lehetnek meddők, sőt, sajnos világszerte egyre több a meddő férfi. A tendencia olyannyira jelen van, hogy a meddőséggel küszködő párok esetében a gond mostanra 50%-ban a férfiak oldalán keresendő. 

A spermium és az adatok 

A spermiumok mennyisége, minősége a legfontosabb tényező a férfiak termékenységével kapcsolatosan, és erről klinikai vizsgálat nélkül nemigen tudunk adatokat gyűjteni. Téves az az elképzelés, hogy az ejakulátum mennyisége összefügg az alacsony spermiumszámmal. Az ondó és a spermium ugyanis nem azonosak! 

A spermium mennyiségének esetében a minimum szint, melyet a WHO még “normál” termékenységnek elfogad a 20 millió/ml – ez néhány évtizeddel ezelőtt még 50 millió/ml volt. A minőség kérdésköre összetettebb, hiszen itt a spermiumok mozgékonysága, alaki felépítése, DNS állományának épsége és hasonló adatok a meghatározóak. 

Min múlik a “jó” spermium? 

Mi okozhat rossz minőségű spermiumot? Genetikai tényezők vagy betegség is állhat a héttérben, ezekkel szakorvoshoz érdemes fordulni – bár a genetikai gondokon nemigen tudnak segíteni. Sokszor azonban az életmódunk, a környezeti ártalmak és a tápanyaghiányos állapotok okozzák a spermiumok minőségi romlását, de romboló lehet a kor is! A minőségi romlás pedig sajnos akár jelentős mértékben is növelheti a vetélés, koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét. 

A spermaképet romboló tényezők közt az egyik legjelentősebb az életmód, illetve a romboló környezeti hatások. A spermiumtermelés az egyén szempontjából nem létszükséglet, vagyis akkor fordít rá energiát a test, ha a tápanyagellátottság megfelelő. Ezt pedig napjainkban kizárólag étkezéssel elérni nagyon nehéz, arról nem is beszélve, hogy az elhízás, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrend, illetve a szmog, a stressz, vagy éppen a kialvatlanság is tápanyaghiányos állapotokat eredményez, hiszen vagy extra tápanyagigényt generál, vagy nem gondolkodik megfelelően a tápanyagbevitelről. 

Így vagy úgy, de hiányállapotok alakulnak ki, amit mindenképpen helyre kell tenni ahhoz, hogy a szervezet működése helyrebillenjen. Mivel csak az étkezéssel többnyire ez már nem megvalósítható, egy jó férfivitamin a segítségünkre lehet. Ehhez a lehető legtöbb anyagot szerves kötésben kell tartalmazza, valamint fontos, hogy komplex legyen, hiszen ezzel a két tényezővel a hasznosulás jelentős mértékben javítható!