Érdekes, hogy egyes “betegségekhez”, vagy inkább nem normál állapotokhoz igen erősen vagyunk képesek ragaszkodni, mivel csak annak “előnyeire” koncentrálunk. Ilyen a férfiak terméketlensége is, hiszen, míg családot nem akarnak alapítani, még jól is jön, ha a megtermékenyítés esélye minimálisra csökken. De ennek komoly ára van, amit nagy valószínűséggel egyikünk sem akar megfizetni… 

Termékenység? Inkább egészség! 

A nem tartós kapcsolatban élő férfiak, vagy a családra nem vágyók bizony adott esetben még örülnek is annak, ha kiderül, alacsony a spermiumszámuk. Így a védekezésre sem kell akkora hangsúlyt fektetni, tiszta hasznon! 

Azt azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy az alacsony spermiumszám nem egy normális jelenség, vagyis a hatterében áll valami, ami a szervezet más részein, más funkciókban is komoly gondokat okozhat! 

Alacsony spermiumszám és még sok más! 

Az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiaknak nagyobb az esélye az elhízásra, a magasvérnyomás betegség kialakulására, de sok más mellett a tesztoszteronszintjük is alacsonyabb lehet – ez pedig az izomépítési lehetőségekre is erősen kihat. 

Ne feledjük, hogy a spermiumtermelés csökkenése nagyon sok esetben a tápanyaghiányos állapotok következménye, ami azonban nem csak a termékenységre nyomja rá bélyegét, hanem minden olyan funkciót érinthet, mely nem közvetlenül szükséges az egyén életben maradásához. Érthetőbben: az alacsony spermiumszám mellett a tápanyaghiányos állapotok okozhatnak hajhullást, a bőr kiszáradását, a fogak romlását, és sok mást is, melyek nem csak a megjelenésünket, hanem a szervezet más területeit is erősen rombolhatják! 

A termékenységfokozás szükséges? 

Aki nem szeretne családot, az joggal hiheti, hogy nem szükséges fokozni a termékenységét. Csakhogy a termékenység csökkenése egy tünet, bajt jelez, ezt a bajt pedig kezelni kell. Ennek ezköze a megfelelő tápanyagpótlás, amihez alapesetben elég lenne a táplálkozás is, ha az utóbbi években nem csökkent volna drasztikusan az élelmiszerek beltartalma, illetve nem emelkedett volna szintén erőteljesen a minket érő romboló környezeti hatások sora és ereje. Ezek miatt ma már nagyon sok esetben szükséges a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása – erre már a WHO is megfogalmazott hivatalos ajánlásokat. 

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet a férfivitamin, melynek kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni. Egyrészt kifejezetten férfiak számára összeállított, komplex készítményt érdemes keresni, hiszen a nők és a férfiak tápanyagigénye nem azonos. Másrészt törekedni kell arra, hogy a kiválasztott készítményben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában legyen jelen – ezzel a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat (ezek az anyagok jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő összetevők – erről a dobozon találunk információt)! 

A test normál működésének helyreállítása szükséges, emellett azonban újra nagy hangsúlyt kap az óvszer – különösen, ha nem tartós kapcsolatról van szó. Ellenkező esetben sok más lehetőség is rendelkezésünkre áll, melyek nagy biztonsággal segítenek a tudatos családtervezésben – pontosabban annak késleltetésében a lehetőség megtartása mellett.