Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nők és a férfiak messze nem különböznek annyira, mint azt elsőre képzelnénk. Ahogyan ma már tudjuk, hogy létezik a férfiak ciklusa is, mely ugyan nem havonta ismétlődik, de jelen van, úgy létezik a menopauza férfi megfelelője, az andropauza is, mely az erősebbik nemet igen nagy arányban érinti. 

Az andropauza 

Tudjuk, hogy van férficiklus, nem meglepő, hogy van férfiklimax is. Ebben az esetben is hormonális változásról van szó, mely a tesztoszteront érinti, és nagyjából 45 éves kor körül kezdődik. Azonban elhúzódó, lassú jelenségről van szó, hiszen 60-65 éves kor körül zárul. Következtében a hízás, az izomerővesztés de még a herék zsugorodása is jelentkezhet 

Tünetek 

A tünetek közt – akárcsak a nőknél – fellelhető az ingerlékenység, a hőhullámok, az alvászavarok a libidó csökkenése, illetve a férfiaknál a spermiumtermelésre is hatással van, jelentős mértékben is képes lehet csökkenteni azt, sőt, következtében akár az ejakulátum is elmaradhat. 

Kezelése 

Ha már kialakult a gond, hormonpótlással lehet kezelni. A tesztoszteron szint csökkenését azonban nem szabad félvárról venni, hiszen ez több, komoly betegséget is generálhat, köztük az olyan anyagcserebetegségeket, mint a cukorbetegség. 

Meg kell jegyezni, hogy az andropauza a férfiak mintegy 15-20%-át nem érinti, a többiek számára pedig a megelőzés lehet a legjobb módszer, hogy elkerüljék a kellemetlen következményeket. A megelőzés az egészséges életmóddal lehetséges, hiszen a tesztoszteron termelésnek ez az alapja. Ma már azonban nem olyan egyszerű az egészséges életmód betartása, mert bár a mozgás egyre nagyobb szerepet kap a mindennapokban, a tápanyagbevitel átalakult. 

Az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, míg a minket érő környezeti hatások rombolása egyre erősebben van jelen. Ennek megfelelően sokszor ma már tápanyagpótlásra szorulunk még egészéges étkezés mellett is. A férfiak esetében ennek remek eszköze lehet egy jó férfivitamin, ami megfelel az alapkövetelményeknek. 

Ezek lényege, hogy a hasznosulás a lehető legjobb legyen. Ezért a férfivitaminok közt is érdemes azokat keresni, melyek a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazzák. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat. Emellett az összetettség is fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Igaz ez a cink és a réz kapcsolatában, de tetten érhető a vas és a C-vitamin esetében, illetve számtalan más anyag esetében is