Egyre csak nő a császármetszéssel világra jött gyermekek száma hazánkban. Csak az elmúlt évben 1%-os növekedéssel lehetett számolni, 10 év alatt pedig 9%-kal nőtt ennek a beavatkozásnak az aránya. Sajnos, sok esetben maguk a kismamák szeretnék a beavatkozást, mert úgy gondolják, egyszerűbb, mint a hüvelyi úton történő szülés. Pedig nagyot tévednek.

A könnyebb út

Senki ne gondolja, hogy a szülés lehet fájdalommentes, mivel ez nem igaz. Akkor is fájni fog, ha természetes úton, és akkor is, ha császármetszés segítségével hozzuk világra a babát. A mértéke azonban nem mindegy.

A legtöbben azért voksolnak a műtétre, hiszen az érzéstelenítéssel történik, ami ugyan igaz, ám számos olyan komplikációval járhat, melyek a tragédiáig is húzódhatnak. A természetes szülés során ezeknek a fellépő gondoknak az esélye jóvel kisebb, ráadásul minimalizálható is. Ez igaz a fájdalomra is, hiszen, ha a test megkap minden szükséges tápanyagok, akkor képes a lehető legjobban felkészülni erre a kihívásra is.

Valóban könnyebb

A szülést mindenki szeretné megkönnyíteni, amin nem is lehet csodálkozni. Ennek útja azonban biztosan nem egy olyan műtét vállalása, rosszabb esetben kérése, melyre nincsen feltétlenül szükség.

A megoldás, vagyis amivel a szülés lényegesen könnyebbé tehető, az a megfelelő tápanyagellátottság, mely a test működését optimális szintre hozza. Ezt azonban ma már csupán étkezéssel elérni szinte lehetetlen, ezért ajánlják a szakemberek is a várandósvitamin szedését. Amennyiben a megfelelő terméket választjuk – vagyis komplex, szerves kötésű anyagokat tartalmazó (-citrát, -glükonát), és megfelelően, a trimeszterek szükségleteit szem előtt tartó módon tagolt vitaminkészítmény mellett tesszük le a voksunkat, akkor sokat tesszük azért, hogy a szülést megkönnyítsük.

A szerves kötéseknek hála (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) ugyanis az anyagok akár 80%-kal is jobb lehet a hasznosulási arány. Bár sokan elfelejtik, az extra tápanyagokra nem csak a baba fejlődése miatt van szüksége a nőknek. A tápanyagokat ugyanis nem csak a baba használja, mivel a várandósság az anya számára is kihívásokkal teli. Példának okáért a bőr épségének megőrzésére is lényegesen nagyobb az esély, ha a tápanyag ellátottság megfelelő. És ez nem csak a striák esetében igaz, hanem a gát rugalmassága is jelentősen növelhető így. Arról már nem is beszélve, hogy azt a többlet energiát is biztosítani lehet, melyre a vajúdásnál szüksége lesz a kismamának és a babának is.

A terhesség és a szülés folyamata teljesen természetesek, ám rohanó világunk felgyorsult eseményei szükségessé teszik a támogatását. Ez egyrészt a tápanyagpótlásban valósul meg, másrészt pedig abban, hogy orvosaink rendszeres kontrollviszgálatokkal figyelik a kismamát és a babát, hogy minden a lehető legnagyobb rendben legyen a várandósság alatt és a szülésnél is.