Hazánkban még mindig nagyon sok nő választja a császármetszést, mint szülési lehetőséget. Egyrészt azt gondolják, hogy nekik kell eldönteni ezt a kérdést, másrészt úgy érzik, hogy így könnyebb. Azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy egy nyílt nagyműtétről van szó, melynek szükségességét kizárólag a szakember döntheti el, és sajnos a beavatkozás hatással van a magzatra is!

Gond a babával?

Ismert tény, hogy a császárral világra jött babák hajlamosabbak az asztma kialakulására vagy éppen a cukorbetegségre. Összefoglalóan az immunológiai eredetű betegségek kialakulásának esélye nő meg. Egy svéd tanulmány rámutatott, hogy a műtétileg világra segített babák fehérvérsejtjeinek DNS-e megváltozik, ez eredményezi fogékonyságukat a betegségekre.

Választjuk, vagy sem?

Ha kell, akkor az orvos dönt róla, de a kismamáknak semmi esetre sem szabadna ezt kérni az orvosuktól. Amellett ugyanis, hogy egy nagyműtétről van szó – melynek bizony megvannak a maga igen komoly kockázatai –, a fent említett problémákkal is számolni kell.

A szakemberek jellemzően akkor döntenek a beavatkozás mellett, ha valamilyen kórkép az anyag vagy a baba életét veszélyezteti. Ezek közt rengeteg olyan is van, melyek jó eséllyel elkerülhetőek lennének, ha a kismama odafigyelne magára. Ilyenek a terhességi magasvérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a túlságosan nagy súlytöbblet, stb.

Elkerülés

A császármetszés elkerülése igencsak indokolt lenne, hiszen egyrészt veszélyt jelent a babára, hosszabb távon is, másrészt sajnos erősen sérülhet következtében a baba és az édesanya kapcsolata is. Ahhoz, hogy az indikátor betegségeket el lehessen kerülni, kiemelten fontos a megfelelő tápanyagellátotság biztosítása. Ez a terhesség alatt, pláne a szülés folyamán nem egyszerű feladat, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a tápanyagigény.

Ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését, de ez csak akkor hatásos megoldás, ha a bevitt anyagok megfelelően hasznosulnak. Ehhez szerves kötésben kell jelen lenniük, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, melyek esetében a hasznosulás akár 80%-kal is javul!

Fontos ezen felül a megfelelő tagoltság. Ennek kiemelet jelentősége azért van, mert az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek. Például: a harmadik trimeszterben a B6-vitaminon kívül a B-vitaminok megemelt bevitelére már nincsen szükség. Ezek az anyagok az étvágyat is növelik, vagyis hozzájárulnak a tetemes súlytöbblet felhalmozásához is!