Amikor egy nő rájön, hogy babát vár, vagy amikor elkezd felkészülni a terhességre, családalapításra, akkor a dohányzás az első között kerül az érdeklődés homlokterébe. A családalapítási vágy, illetve a baba védelmének biztosítása a nőkben pedig igen erőteljes, így a legtöbb esetben a cigaretta már megy is a süllyesztőbe. Csakhogy amikor a cigi megy, akkor néhány gond előjöhet, mely bizony a termékenységre is hatással van.

A cigi és a hatásai

Azok a nők, akik tervezik a családalapítást már jó korán leszoknak erről a szenvedélyről, és ezt nagyon jól teszik. A tüdőrák kockázatának jelentős növelés mellett ugyanis a dohányzás számos más pontosan is beleszól az életünkbe.

Mit is okoz…

A dohányzás bizony hatással van a vérerekre. Mára több friss kutatás is rávilágított arra, hogy a dohányzás növeli a szív és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét, sőt, a cukorbetegségét is, de a családalapítási terveknek is keresztbe tehet. A nikotin ugyanis a szervezetben gátolja a tesztoszteron képzését. Többek közt ez a hormon felelős a megfelelő csontsűrűségért, az izomtömegért, hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez is, és bizony a libidóra is jelentős hatást gyakorol.

Leszoktam, mi kell még?

Letenni a cigarettát már önmagában nem egyszerű lépés, de utána szembesülni azzal, hogy ettől még a hatásai megmaradnak, talán még nehezebb. Ezeket a hatásokat azonban sokszor lehet ellensúlyozni.

A tápanyagellátottság segít helyreállítani a megfelelő hormonműködést, ez tiszta sor, de miért nem jó ehhez bármelyik vitaminkészítmény? Azért, mert sajnos a legtöbb ilyen tabletta, csepp vagy ital hasznosulása siralmasan rossz. Az anyagok megfelelő beépüléséhez – vagyis ahhoz, hogy valóban hatékonyan segíthessenek – mindenképpen kell, hogy komplex készítményt válasszunk. Itt ugyanis az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Fontos továbbá, hogy az anyagok szerves kötéssel, biológiailag aktív formában legyenek jelen. Ez praktikusan -ctrát és -glükonát formákat jelent, ezeknek a kötési lehetőségeknek a hasznosulása pedig akár 80%-kal is jobb a szervetlen kötésekhez képest (pl.: oxidok).

Egy várandósvitamin esetében pedig ahhoz, hogy valóban jól támogassa a családalapítási törekvéseket ezeken felül még egy dolog fontos – ez pedig a tagoltság. A terhesség három fejlődési szakasza, három trimesztere eltérő tápanyagigényekkel rendelkezik. Ezt a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie, és megfelelően ki kell tudnia szolgálni, így növelhető leginkább a várandósság kialakulásának és nyugodt kihordásának valószínűsége!