A férfiaknak a szexhez mindig van kedve. Ez valamiért így él a köztudatban, így, ha egy férfinek csökken a libidója, rögtön kellemetlenül is érzi magát, hiszen úgy gondolja, veszít férfiasságából. Holott ez messze nincsen így, hiszen a libidó csökkenését számtalan dolog okozhatja, köztük akár hormonális eltolódás is!

A férfi és a szex

A szexre egy férfi mindig készen áll – legalábbis a társadalmi elvárások szerint. Egyébként a férfinek is lehet rossz napja, stresszelhetik problémák (például az is, hogy nem sikerül a családalapítás), lehet fáradt, sőt, az is előfordul, hogy nemes egyszerűséggel kedve nincs a szexhez. A tartós libidócsökkenés hátterében pedig sokszor tesztoszteron hiány is állhat.

Ha elillan a libidó

A tesztoszteron szintet csökkentheti a cukorbetegség, az IR, pajzsmirigy betegség vagy az elhízás is. De sajnos a legtöbb esetben a hormonszint csökkenését a helytelen életmód és a tápanyaghiány váltja ki. A libidó helyrebillentésének nemigen adódik más módja, mint a tápanyagpótlás – ha nem betegség váltja ki – mivel jelenleg nem ismert olyan készítmény, mely kifejezetten ezt kezelné (betegség esetén hormonpótlás lehetséges, illetve más lehetőségek is adottak).

Életmód és tápanyag

Szinte nincs is férfi, aki ne lenne tisztában a cink jótékony hatásaival. De ez az anyag nem csak a spermiumok képzéséhez járul hozzá nagyban, hanem a tesztoszteronszint megfelelő mértékéhez is. A cink mellett a szelén, az L-arginin és más antioxidánsok is kiemelt szerepet játszanak a nemi vágy megőrzésében, ahogyan a D-vitamin is. Ez utóbbi anyagról egyre többször derül ki, hogy jóval nagyobb szerepe van a szervezetben, mint azt elsőre gondolnánk!

Az életmód megváltoztatásának első lépése a mozgás. A rendszeres mozgás ugyanis normál anyagcserét eredményez, Ezekhez azonban a megfelelő tápanyagok is kellenek, és innentől nehezebb a helyzet.

Pusztán táplálkozással ugyanis – legyen az bármennyire is egészséges és természetes – a tápanyagigényeket kielégíteni mára nagyon nehéz, főleg, ha olyan helyzetekkel találkozunk, amikor a tápanyagraktárak is kiürültek, és emiatt diszfunkciók, például libidócsökkenés jelentkezik. Ilyenkor az étkezés önmagában kevés.

A kifejezetten férfiak számára összeállított vitaminkészítmények képesek lehetnek javítani a helyzeten, de két szempontot érdemes szem előtt tartani a válogatásnál:

  • Szerves kötések. A cink citrát formában lényegesen könnyebben hasznosul, ahogyan a szerves szelén, vagy bármely más anyag is. Ennek oka, hogy a szervezetnek nem kell több átalakítási folyamatot lefolytatnia az anyagokkal kapcsolatban, vagyis a felszívódás lényegesen, akár 80%-ka is jobb lehet!
  • Komplexitás. Ahogyan az látszik, a tápanyaghiányos állapotoknál szinte sohasem egyetlen anyag hiányzik. De még ha így is lenne, az egyes anyagok hasznosulásához akkor is szükség van már anyagokra. A vas C-vitamin jelenlétében lényegesen jobban hasznosul, ahogyan a cink réz jelenlétében. Ennek megfelelően a kiválasztott terméknél a komplexitás is kiemelten fontos.