A spermiumtermelés az utóbbi néhány tíz évben tendenciálisan romlik a férfiaknál. Ennek nagyon sok tényező lehet az okozója, és ezek közül sajnos néhánnyal nem igazán tudunk mit kezdeni, a többséget azonban viszonylag egyszerűen lehet orvosolni. És ha ezek ellen teszünk, jó eséllyel növeljük meg a családalapítás lehetőségét is.

Mi lehet az ok?

Annak oka, hogy miért csökkent a férfiak spermiumszáma 50%-kal az utóbbi évtizedekben egyelőre nem ismert, de a környezeti hatásokat biztosan terheli felelősség, méghozzá nem is kis mértékben!

Azon okok között, melyeken mi is tudunk változtatni előkelő helyen szerepel a meleg. Bizony, hiába divatos, sem a szoros nadrág, sem a szoros alsó nem tesz jót a koronaékszereknek. Igaz ez a laptop ölben tartása, a forró fürdő, de még a szauna esetében is. Már 1963-ban készítettek erről tanulmányt, mely igazolta, hogy a heréket három hetente jelentősebb hőhatásnak (forró fürdő, szauna, stb.) kitevő férfiak spermiumtermelése jelentősen visszaesett.

A dohányzás spermiumokra gyakorolt, sőt, transzgenerációs hatásairól is sokszor volt már szó, de 2015-ben azt is egyértelműen bizonyították, hogy a marihuána is odavág a spermiumtermelésnek.

A stressz, mint meddőséget kiváltó faktor egyre inkább előtérbe kerül, egyre egyértelműbben sikerül bizonyítani, hogy bizony az állandó rohanás és a stressz elképesztő rombolást képes véghez vinni a szervezetben, így természetesen a termékenységben is. Mára pedig előkelő helyre kúszott fel a spermiumtermelés rombolásának versenyében a légszennyezettség is.

A környezeti károk és ellensúlyozásuk

Néhány romboló tényező egyszerűen kikerülhető, mások ellen pedig a szervezet lép fel – legalábbis egy bizonyos pontig – ha rendelkezésére áll a megfelelő tápanyagellátottság. A képlet egyszerű: elegendő tápanyag – elegendő energia a védekezésre. Ha azonban a környezeti hatások túl nagy számban vannak jelen, melyhez ráadásul az egészségtelen életmód és a mozgásszegény mindennapok is kapcsolódnak, akkor a megfelelő tápanyagellátottság nagyon messzire kerül.

A megoldás egy jó minőségű férfivitamin lehet. Ebben az esetben azért lett kiemelve a “jó minőségű”, mivel a piacon számtalan készítmény van jelen, de többségük nem sokat ér. Alapkövetelmény, hogy a vitaminkészítmény komplex legyen, és a benne szereplő anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formákban legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent (cink-citrát; réz-glükonát). Erre pedig a hasznosulás miatt van szükség. Az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg a biológiailag aktív kötési formák a szervezet számára könnyebben, kevesebb átalakítással hasznosíthatóak, így a felszívódási arány 80%-kal is növekedhet, ami hatalmas eredmény!