A menstruáció megléte, illetve rendszeres volta alapfeltétele a női termékenység meglétének. Ennek ellenére még mindig rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, mi is számít rendszeres menzesznek, hány napos egy ciklus, és mit lehet tenni a menstruációs zavarok ellen.

Időtényező

A menzesznek 28 napra kell érkeznie és 4-5 napig kell tartania. Vagy mégsem? Az emberek nem gépek, nem lehet ennyire álltalános időpontot belőni. A menzesz 21 és 35 napra érkezve normális tartományban van, még akkor is, ha néha ezen belül elcsúszik kicsit.

Abban az esetben viszont, ha 21 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik, esetleg 7 napnál tovább tart a vérzés, mindenképpen problémára kell gyanakodni, vagyis érdemes egy szakorvossal beszélni.

Rendszerezés

A legjobb az lenne, ha óraműpontossággal érkezne a vérzés, amire azonban kevés az esély. Ha azonban nagyon rendszertelen a ciklus, akkor mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni. Ám számolni kell azzal, hogy sok külső tényező zavarhatja össze a menzeszt. Ezek közt előkelő helyen van a stressz, az erőteljes fizikai aktivitás, az életmódbeli és táplálkozási gondok, illetve maga az egészségtelen táplálkozás is.

Ha megnézzük a fenti listát, akkor a betegségeket leszámítva tulajdonképpen a rendszertelen ciklus mögött a tápanyaghiány áll. Vagy túl sokat használ el a szervezet a különböző káros hatások kivédésére, vagy nem kap eleget, esetleg mindkettő. Ezért elsősorban a táplálkozási szokások, illetve az élelmiszerek jelentősen csökkenő beltartalma tehető felelőssé.

A rendszertelen ciklus sajnos könnyen jelenthet meddőséget is, de a tápanyagok pótlása ma már könnyen megoldható. Ebben jelent nagy segítséget a szakemberek többsége által is javasolt vitaminpótlás, melyre a várandósvitamin jelent jó alternatívát. Persze csak akkor, ha a megfelelő anyagokat tartalmazza komplex formában, illetve szerves kötéssel (-citrát, -glükonát). Így ugyanis elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is jobb legyen, ellenkező esetben sajnos inkább csak drága vizelet lesz az eredmény, semmit valós segítség.

Abban az esetben is a vitaminkészítmény jelenthet megoldást, ha a cél nem a várandósság, csupán a menzesz rendszerezése. Ebben az esetben is ugyan azok a feltételek kell, hogy teljesüljenek a készítmény esetében.

Rendszeres, de nem igazi

Régebben bevett gyakorlat volt, hogy a rendszertelen ciklust fogamzásgátlóval állították be. Ez szerencsére ma már nem így van, hiszen a hormontartalmú szerek mellett egyáltalán nem beszélhetünk normál ciklusról. Tulajdonképpen a menzesz kifejezés sem helyén való, hiszen ekkor megvonásos vérzéssel állunk szemben, melyet a tabletta elhagyása okoz, és az újra szedése szüntet meg.

Betegség?

A menzesz rendszertelensége mellett gondot okozhatnak a görcsök, vagy a vérzés mennyisége is, és sajnos nem minden esetben a tápanyaghiány a probléma kiváltója. Betegség esetén pedig a szakember segítsége elengedhetetlen.