A fájdalmas menzesszel kapcsolatban a legtöbben a miómára gondolnak. Ha azonban mégsem ez a probléma áll a héttérben, akkor sajnos sok szakember még ma is tüneti kezelést javasol: fogamzásgátlót ír fel. Ezzel azonban sokszor még rontani is lehet a kialakult helyzeten!

Fájdalom

Az indokolatlanul nagy fájdalom a menzesz alatt valamilyen gondot jelez. De mi számít indokolatlannak? Ez igazán mindenki maga döntheti el, hiszen valamennyi görcs természetes. Ugyanakkor a fájdalom mértéke nagyon nem mindegy.

Sok esetben ilyenkor a szakemberek még mindig fogamzásgátlót írnak fel, ami a fájdalmat ugyan kezeli, de sokszor a valódi gondot elfedi, így az tovább rombolhat, fejlődhet – ilyen gond a PCOS-is melynek egyik tünete éppen a fájdalmas menzesz.

Menzesz vagy sem

A PCOS tüneteivel természetesen a szakemberek is tisztában vannak, ám sokszor a fájdalom kezelése elsődleges. A fogamzásgátló tabletta, bár jól kezeli a fájdalmat, a menzesz így megszűnik. Helyette egy úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezik, ami nem egyenlő a menzesszel, és koránt sem jelenti azt, hogy a test működése rendben van, sőt, a probléma tovább fokozódik, csak most már a fájdalom tünete nélkül.

Életmód

A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés az alapja az egészséges életmódnak. Sajnos azonban sok esetben ez ma már nem elég, mivel az élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen csökkent. A menzesz “beállításához”, illetve a családalapítás elősegítéséhez is szükségünk lehet a tápanyagpótlásra, hiszen a megfelelő ellátottság nélkül sem a menzesz, sem a családalapítás funkciója nem lesz megfelelő.

A tápanyagpótlás eszköze a vitaminkészítmény lehet, de csak abban az esetben, ha a hasznosulása is megfelelő. Ezt akkor érhetjük el, ha a készítmény komplex, vagyis sok összetevőt tartalmaz, és azok közül a lehető legtöbb szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát; réz-glükonát) vannak jelen.

A családalapítás elősegítése esetében az is fontos, hogy tudjuk: az eltérő trimeszterek eltérő igényekkel is rendelkeznek, vagyis a kiválasztott vitaminnak a megfelelő tagoltsággal is rendelkeznie kell. Így lesz képes a lehető legjobban kiszolgálni a test megnövekedett tápanyagigényét.