A férfiak esetében az egyik leginkább emlegetett hormon a tesztoszteron. Kapunk tőle jót, és kevésbé jót is, de tény, hogy ha nincs elég tesztoszteron a szervezetben, akkor bizony a családalapítás vágya is messzire úszhat tőlünk.

A tesztoszteron

Ez az a hormon, melyet nem kell bemutatni egyik férfinek sem, hiszen ez felel a férfi nemi szervek kialakulásáért, az izomtömegért, a mély hangért, a férfias szőrzetért, vagyis szinte minden férfi nemi jelleg megjelenéséért. Emellett a tesztoszteronnak köszönhetjük a kockázatvállalási hajlamot, a versengés szeretetét, az agresszióra való hajlamot a libidónkat és persze a normál termékenységet is.

Ha sok, ha kevés

A túlságosan magas tesztoszteron szint inkább a nők esetében okoz egészségügyi gondokat, persze a férfiak számára sem kellemes. A hormon túltermelése egyrészt endokrinológiai probléma, mely igen ritkán korlátozódik egyetlen hormonra, valamint jelentősen növeli az agresszióra való hajlamot is.

Ha kevés, akkor búcsút inthetünk a normál spermiumtermelésnek, és sajnos a szexuális vágy is jelentősen csökken, sőt, merevedési zavarok is jelentkezhetnek. Csökken az izomtömeg, a csontsűrűség, és sajnos akár depresszió is jelentkezhet.

Pótlás?

A hormon pótlása ugyan megoldható, de igen sok kockázatot és mellékhatást rejt magában. A szervezet a tesztoszteron képzéséhez cinket és D-vitamint használ nagyobb mennyiségben, vagyis a megfelelő szint elérésében nagy segítség ezeknek az anyagoknak a pótlása. Pótlásról beszélünk, hiszen ma már tudjuk, hogy az emberiség negyede tápanyaghiánnyal küzd, illetve az is tény, hogy a férfiak spermiumszáma tendenciálisan csökken, az egész világon.

A tápanyagpótlásban nagy segítség lehet a férfivitamin, de csak abban az esetben, ha megfelel néhány kritériumnak: A D-vitamin esetében fontos, hogy D3-formában legyen jelen a készítményben, hiszen hasznosulása így a legjobb. A cink esetében cink-citrát kötési formát érdemes keresni, szintén a hasznosulás fokozásának érdekében.

Természetesen nem csak ez a két anyag szikséges a normál termékenység fenntartásához, így a készítmények közt is azokat keressük, melyek komplexek. Ezzel ráadásul további lökést adhatunk a felszívódásának is, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium vagy a C-vitamin és a vas esetében is.