Megérkezett az új őrület, mely a férfiak tesztoszteron szintjét hivatott emelni és megoldást kínál a csökkenő spermiumszám problémájára is. Tucker Carlson amerikai műsorvezető műsorában határozottan állította, a herék napoztatása bizony nagyon jót tesz a férfiasságnak, emeli a tesztoszteron szintet. Nos, nem volt igaza, sőt, ezzel sokat árthatunk!

A probléma és a megoldás, kompaktan

Ahogyan arra a műsorban is rávilágítanak, a tesztoszteron szint is alacsonyabb lett az elmúlt években, nem csak a spermiumszám. Ez igaz, de hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a mai férfiakon nagyátlagban több a zsír, ami a hormontermelésre bizony hatással van – nem is beszélve arról, hogy napjainkban a tápanyaghiányos állapotok is egyre gyakoribbak, ezek pedig többek közt az endokrin rendszerre is rányomhatják bélyegüket!

Adalékképen azt is hozzá kell tenni, hogy a napfénynek, vagy ahhoz hasonló fénynek való kitettség valóban növeli a tesztoszteron szintet, de csak bizonyos keretek közt. Nagyjából fél óra naponta, ami a bőrfelületet éri jót tesz, de ehhez a herék napoztatása teljesen felesleges.

Lehet, vagy sem?

Napoztatni lehet a koronaékszereket is, de számoljunk az esetleges következményekkel. Mivel ezt a területet nem sűrűn éri a napfény, így a leégés kockázata is nagyobb, amit pedig egyetlen férfi sem szeretne megtapasztalni! Ezen felül sem az UV sugárzás, sem a meleg nem tesz jót a heréknek, így, ha a cél a tesztoszteron szint növelése, akkor maradhat a fürdőruha, ha esztétikai okok miatt barnul ez a terület is, akkor csak mértékkel!

Akkor mit lehet tenni?

Ha szeretné emelni a tesztoszteron szintjét, fokozni a spermiumtermelést, vagy éppen a spermiumok minőségének normalizálását szeretné elérni (a nem megfelelő minőségű spermium a megtermékenyítés során akadályt nem feltétlenül jelent, de jelentősen növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét), akkor gondoskodjon a megfelelő mozgásról és a kiegyensúlyozott táplálkozásról, tápanyagbevitelről.

Előbbi nem szorul magyarázatra, utóbbi azonban igen. Napjainkban ugyanis az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, így sokszor az étkezés önmagában már nem képes fedezni azt a tápanyagszükségletet, ami a “helyreállításhoz” kell. Ebben segíthet egy jól megválasztott férfivitamin, mely szerves kötésben és komplexen tartalmazza a szükséges anyagokat (ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok), így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb.

Nem szabad elfelejteni, hogy a tesztoszteron szint romlása, vagy a spermiumszám csökkenése mögött állhatnak betegségek is, vagyis a szakorvossal való konzultáció is indokolt lehet!