A terhesség során rengeteg olyan problémával vagyunk kénytelen szembenézni, ami nem kifejezetten kellemes. Ezek közül sokat ki lehetne kerülni egy kis odafigyeléssel. Ilyen az aranyér is, mely sajnos minden negyedik várandósság velejárója, és nem csak kellemetlen, de kifejezetten fájdalmas is lehet.

Aranyér a várandósság alatt

Az aranyér egy igen gonosz dolog, mivel egyrészt fájdalommal járhat, másrészt terhesség során minden negyedik nőt érint. Tulajdonképpen a végbélnél kívül és belül is jelentkező visszerességről van szó, mely rengeteg kellemetlenséggel jár, és bizony könnyebb megelőzni, mint orvosolni.

Megelőzés

Az aranyér kialakulásában az esetek döntő többségében az életmód és a nem megfelelő étkezés játszik szerepet. Jelentős indikátor még a súlytöbbelt is, mely a kismamák esetében elkerülhetetlen. Persze az aranyér szempontjából sem mindegy, mekkora súlygyarapodással kell számolni, mert ha csak minimális, vagyis csak a baba, a magzatvíz és a placenta súlya nyomja meg a mérleg nyelvét, akkor az aranyér kialakulására is lényegesen kisebb az esély (ahogyan a terhességi cukorbetegségre, a terhességi magasvérnyomásra és számtalan más betegségre is).

Súlygyarapodás

A kismama mindenképpen hízni fog a várandóssága alatt, de az nagyon nem mindegy, mennyit. A felesleges súlygyarapodás ugyanis nagyon sok gondot okozhat, kezdve az aranyértől a terhességi magasvérnyomáson keresztül a szívproblémákig, és akkor a magzatra gyakorolt hatását még nem is vettük górcső alá.

A felesleges hízás elkerülése érdekében a mozgás mindenképpen fontos, valamint a tápanyagpótlásnál is figyelni kell néhány alapszabályra. Ma már tudjuk, hogy a várandósvitamin nagyon jó segítség a terhesség során, de csak akkor, ha megfelelően tagolt, és szerves kötésű összetevőket (-citrá; -glükonát) tartalmaz. Emellett fontos kiemelni, hogy a vitaminok közül a B-vitaminok csoportja bizony étvágynövelő hatással rendelkezik. Kihagyni őket a várandósvitaminból azonban nagy hiba lenne, hiszen pótlásuk kiemelten fontos az első két trimeszterben. A harmadikban változik a helyzet, akkorra már csak a B6-vitamin pótlása indokolt, a többiből nincs szükség fokozott bevitelre. Ha pedig ezek kimaradnak, az étvágynövekedés is minimális lesz – többek közt ezt is takarja a megfelelő tagoltság, hiszen az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel is rendelkeznek.