A férfiak szexuális teljesítményével, még inkább termékenységével kapcsolatban napjainkban egyre és egyre több cikk foglalkozik. Ez nem is csoda, hiszen ma már tudjuk, hogy az erősebbik nem magasabb arányban lehet felelős a gyermektelenségért, mint a gyengébbik.

Mi a gond?

A probléma a spermiumtermelésben keresendő. Az utóbbi 50 évben a spermiumszám jelentősen lecsökkent a férfiak szervezetében.ennek oka a tápanyaghiány, melynek mértékét jól mutatja az a tény, hogy a világon jelenleg minden negyedik ember ezzel a gonddal küzd. A tápanyaghiány pedig a spermiumok mennyiségére és minőségére is rányomja bélyegét.

A pótlás – ahogyan az jól látszik – étkezéssel szinte megoldhatatlan, az élelmiszerek beltar6talmának jelentős csökkenése miatt. Marad tehát az igazán jó férfivitamin, mint alternatíva. A hatékony pótláshoz az kell, hogy a kiválasztott készítmény szerves kötésben (citrát és glükonát) tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, és komplex legyen, vagyis lehetőleg sok anyag legyen jelen egyszerre a készítményben, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is.

Honnan láthatom, ha baj van?

A férfi meddőségnek – ha csak nem betegségből fakad, mely egyébb tüneteket is produkál – nincsenek jelei, nem fáj, nem mutatkozik meg. De ez nem jelenti azt, hogy kapaszkodónk ne lenne, ez pedig az ondó színe.

Az ondó több mirigy váladékából adódik össze, és a közhiedelemmel ellentétben a spermiumok csupán 2-5%-át adják. Mégis, ez a kis összetevő az egyetlen, mely alapesetben színnel rendelkezik, és ez a fehér. Minden más mirigy által termelt váladék áttetsző. Ebből következik, hogy ha az ondó is áttetsző, és eltűnik belőle a fehéres árnyalat – vagy erősen visszaszorul –, az utalhat arra is, hogy a spermiumok száma nem megfelelő az ejakulátumban.

Ennek jelentősége akkor van, ha családot szeretnénk, és észleljük a színtelenséget. Így ugyanis könnyebben fordulunk andrológus szakemberhez, aki segíthet feltérképezni a gondot, ami gyorsabb és olcsóbb, valamint fájdalommentes, ellentétben a női meddőségi vizsgálatokkal.

Ráadásul a spermatermelés hiányosságait a tápanyagpótlással az esetek túlnyomó többségében orvosolni is lehet.