Mára egyre több cikk és tanulmány foglalkozik a férfiak megtermékenyítőképességével. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen az olyan gyors hanyatláson meg keresztül, ami aggodalomra ad okot. Ehhez jön még az a tény, hogy az édesapa életkora az első gyermeke születésénél egyre jellemzőbben 30 éve kor fölé csúszik, ami alapvetően nem lenne gond, ha a testünk funkciói nem romlanának ekkorra sokszor látványosan. Ez pedig a spermiumok minőségére különösen igaz.

Minőség és kor

A spermiumok termelése egy igen bonyolult és erősen tápanyag és energiaigényes folyamat, melyet spermatogenezisnek hívunk. Fiatalabb korban a magasabb energiaszintnek köszönhetően a spermiumok örökítőanyagának sérüléseire is kisebb az esély, ami sajnos a kor előrehaladtával megváltozik. Életvitelünk, a tápanyaghiányos állapotok, illetve a stressz erősen igénybe veszik a szervezetet, kiürítik a tápanyagraktárakat. Ennek köszönhetően sajnos romlanak a test azon funkciói, melyek nem szükséges a létfenntartáshoz, és a spermiumtermelés ilyen funkció.

Mi a gond?

A spermatogenezis egyik sarkalatos pontja, hogy a spermiumokat termelő ivarsejtek bizony 16 naponként osztódnak, ehhez pedig igen nagy mennyiségű tápanyagra van szükségük, ami a korral egyre kevésbé áll rendelkezésre. Ennek megfelelően ma már több kutatás is igazolja, hogy sajnos az idősebb édesapák gyermekei közt nagyobb a genetikai rendellenességek, vagy éppen a skizofrénia, autizmus kialakulásának kockázata – függetlenül attól, hogy az édesanya esetleg fiatal.

Tápanyagok

a test reproduktív folyamatain lehet javítani, vagyis a spermiumok minősége jelentősen támogatható a megfelelő tápanyagellátottsággal. Ez alapvetően a mozgás és az egészséges étkezés feladata lenne, csakhogy az életvitel és az élelmiszerek tápanyagtartalma ebbe erősen beleszól. keveset mozgunk, és az élelmiszereink állandóan vegyszerezve vannak, tömegtermelésből származnak, finomítottak, melyek mind rontják a bennük megtalálható tápanyagok mennyiségét. Mára a csökkenés közel 50%-os mértékű.

A megfelelő férfivitamin nagy segítség lehet a tápanyagpótlásban, de ehhez meg kell felelnie két alapvető kutételnek:

  • Szerves, biológiailag aktív összetevők: nem elég bevinni az anyagokat a szervezetbe, ha ugyanis nem jó kötési formákban vannak jelen, akkor a hasznosulásuk siralmasan alacsony. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal rendelkező anyagok, vagyis a biológiailag aktív anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, ami nem elhanyagolható arány!
  • Összetettség, komplexitás: az egyes anyagok lényegesen jobban hasznosulnak más anyagok jelenlétében. Igaz ez a C-vitamin és a vas kapcsolatában, a cink és a réz esetében, de igaz a D-vitamin és a kalcium hasznosulásánál is. A kiválasztott készítmény ezért a lehető legtöbb anyagot tartalmazza – persze szerves kötésben –, mivel így tovább fokozható a hatékonysága.