A szív és érrendszeri betegségek sajnos dobogós helyen szerepelnek a kialakuló bajok ranglistáján világszerte. Most már az is világos, hogy ebbe alaposan beleszól a PCOS-is, legalábbis a hölgyek esetében. Hiszen amíg a változó kort el nem érik, addig a kór jelentősen növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának valószínűségét is!

Szív és PCOS

A policisztás ovárium szindróma jelenleg a nők mintegy 20%-át érintheti szerte a világon, ami igen magas szám. A betegség velejárója a hormonális eltolódás, mely a legjellegzetesebb tüneteit is okozzaés ezek jelentik a kapcsolatot a kardiovaszkuláris gondokkal. Mivel a PCOS növeli az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás betegségek kialakulásának esélyét, így jelentős szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában is, a reproduktív korú nőknél.

19%

A PCOS-sel sokan nem foglalkoznak, mert a tüneteik enyhék, és tény, hogy a betegség mellett is előfordulhat a terhesség. DE! Azon túl, hogy 19%-kal növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, sajnos komoly rizikófaktora az önértékelési gondoknak, a depressziónak, cukorbetegségnek, IR-nek, magasvérnyomásnak. És ha mindez még nem lenne elég, akkor magát a betegséget és a vele járó kísérő bajokat is képes átörökíteni magzatára a PCOS-ben szenvedő kismama.

Visszafordítható

Igen, a betegség visszafordítható, aminek legfontosabb része a megfelelő tápanyagellátottság. Ez a kismamák esetében még fontosabb, így számukra a várandósvitamin jelenthet jó megoldást.

Ma már tucatszám találunk a patikában várandósvitamint, mely a tápanyagok pótlásában akar segíteni. Ezt azonban csak akkor teheti hatékonyan, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötési típusokat jelent (cink-citrát réz-glükonát). Emellett a komplexitás is kiemelten fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan a C-vitamin és a vas, vagy éppen a cink és a réz esetében is.

Várandósvitamin esetében pedig a harmadik szempont a megfelelő tagoltság. Ne felejtsük el, hogy a terhesség három trimeszterből áll, melyek tápanyagigénye bizony eltér, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt is figyelembe kell vennie!