A PCOS alattomos betegség, mivel nagyon sok esetben, bár jelen van, mégis komolyabb zavart látszólag nem okoz. Ez azt jelenti, hogy PCOS mellett is lehet várandós a nő, amennyiben a betegség még nem annyira előrehaladott, hogy meddőséget váltson ki. Sajnos azonban egy friss kutatás igazolta, hogy a PCOS a terhesség és a szülés során, valamint az azt követő időszakban jelentősen növeli a szív és érrendszeri gondok kialakulásának valószínűségét.

A PCOS és a terhesség

A PCOS-t bemutatni valószínűleg már nem kell, hiszen nagyon sokszor foglalkoztunk már vele. Tudjuk, hogy meddőséget okozhat, de a terhesség a PCOS jelenlétében is létrejöhet. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a PCOS hajlam örökölhető, vagyis a betegséggel terhes nők kislányainál sajnos lényegesen nagyobb eséllyel jelentkezik a baj.

Új eredmények

A Journal of the American Heart Association folyóiratban júliusban megjelent tanulmány rámutat arra a tényre, hogy a PCOS-ben szenvedő terhes nőknél szignifikánsan megnő a szívizom-szövődmények kockázata a szülésnél és az azt követő kórházi tartózkodás alatt is. Ez az emelkedés számszerűsítve 76%, míg a vérrögök kialakulásának kockázata 82%-kal nő meg a szülés körüli órákban és napokban a PCOS jelenléte esetén.

PCOS – gyógyítás és megelőzés

A betegség gyógyításában szakember segítsége is szükséges lehet, megelőzésében pedig a megfelelő életmód segíthet – mely a tápanyagbevitellel kezdődik. Ez azonban napjainkban nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a testünket érő “támadások”, a környezeti hatások száma és ereje is egyre csak nő.

A normál tápanyagmennyiség biztosításához ma már nagyon sok esetben szükség lehet vitaminkészítményre. Ez pedig az olyan extra tápanyagigényeket megkövetelő időszakoknál, mint a terhesség fokozottan igaz. A tápanyagpótlás jó eszköze lehet a várandósvitamin – melyet ma már a szakemberek zöme javasol – abban az esetben, ha megfelelően tagolt, és a bevitt anyagok hasznosulása is jó. Előbbi azért fontos, mivel az egyes trimeszterek tápanyagigénye eltér egymástól, ezt pedig a kiválasztott várandósvitaminnak mindenképpen figyelembe kell vennie. A felszívódás fokozása érdekében komplex készítményt válasszunk, mely sok anyagot tartalmaz (az egyes anyagok segítik mások hasznosulását), valamint tartsuk szem előtt, hogy a szerves kötések (-citrátok és -glükonátok) hasznosulása a szervetlenekkel szemben akár 80%-kal is jobb, így olyan készítményt válasszunk, mely ilyen formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot.