A pajzsmirigy betegségek országa vagyunk. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen hazán jódhiányos területnek számít, nem véletlen, hogy az asztali só is jellemzően jódozott formában érhető el. Azonban sajnos más, rendkívül fontos elemből is hiányt szenved Magyarország, de ezzel valahogy kevesebbet foglalkozunk.

Szelén

A szelén egy mostohagyerek a jód mellett, mivel lényegesen kevesebbet foglalkozunk vele. Holott tény, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez nem csak a jód, hanem a szelén is elengedhetetlenül fontos, ráadásul hazánk szelénhiányos terület. Ez az anyag pajzsmirigy hormonok termelésében és lebontásában is elengedhetetlenül fontos. Mára több tanulmány is igazolta, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy jodotironin 5-dejodináz nevű enzimre is feltétlenül szükség van, mely egy szelén alapú enzim!

Szelént pótolni?

Természetesen a szelént is lehet pótolni, ahogyan a jódot is. Erre ma már több készítményt is találhatunk, de itt is igaz, mint minden más tápanyag esetében, hogy a szelént sem elég egyszerűen bevinni. Az igazán jó hasznosulás érdekében itt is a szerves kötéssel rendelkező szelént kell keresni – ahogyan technikailag minden anyag esetében lehetőleg a szerves kötési formákat érdemes keresni, ha vitaminkészítmény formájában szeretnénk bevinni a szervezetbe!

A kismamák erre is figyeljenek!

A kismamáknak nem újdonság, hogy a magzat az ő szervezetük készleteiből fedezi a saját szükségleteit. Vagyis a várandósság és a szoptatás alatt megemelt mennyiségben kell gondoskodni a tápanyagbevitelről. Ez pedig a szelén esetében is igaz.

Mára a szakemberek jelentős többsége a terhesség alatt – illetve a fogantatás elősegítésére – javasolják a várandósvitamin szedését. Sokan azonban csak egyes anyagokat pótolnak, melyek erősen a figyelem középpontjában vannak. Ilyenek a jód vagy a folsav, de ez sokszor komoly gondok forrása lehet. Sajnos a világon jelenleg minden negyedik ember tápanyaghiányos állapottal küzd, amit ráadásul az élelmiszerek csökkent beltartalma miatt sokszor a kiegyensúlyozott étkezés sem képes helyrehozni (vagy megakadályozni a kialakulását). Ez pedig a kismamák esetében tragikus következményekkel járhat, hiszen a tápanyaghiány jelentősen növeli a vetélés és a koraszülés lehetőségét.