Egy picit furán működnek a férfiak, ha olyan részletekről van szó, mely elképzeléseik szerint őket minősíti. Ilyen a terméketlenség is. Amikor ugyanis kézhez kapják az eredményt, hogy túlságosan kevés a spermiumuk, akkor rögtön azzal védekeznek, hogy csupán egyetlen spermium is elegendő. Nos, ez igaz, de a dolog ennél lényegesen bonyolultabb.

Elég egy spermium?

Igen, elég – ha a Petri csészében készül a baba. A termékenységhez ugyanis édeskevés, arról nem is beszélve, hogy egy sor egyéb tényező is befolyásolja, hogy az a bizonyos spermium egyáltalán alkalmas-e a megtermékenyítésre, mert az hogy “van”, az nagyon kevés.

Egy friss kutatás ráadásul rámutatott arra is, hogy akár töméntelen mennyiségben is rendelkezésre állhatnak a spermiumok, a meddőség akkor is kialakulhat, ha problémák vannak a NELL2 névre keresztelt fehérjével – ahogyan ezt kifejtette a kutatás vezetője, Matzuk professzor, a Center for Drug Discovery at Baylor orvosigazgatója.

Hosszú az út

Az alacsony spermiumszám hátterében a legtöbb esetben a tápanyaghiány áll, mely állapot nem csak a termékenységre, hanem a szervezet más működéseire is erősen rányomja bélyegét. Ide lehet sorolni a fehérjeszintézist is, melynél – a fehérje funkcióját tekintve – számos ásványi anyag és nyomelem szükséges lehet a képzéshez.

A spermatogenezis során magát a termelést a herék szemfenéki tubulusai végzik. Innen pedig az epididysbe jutnak, mely egy hosszú csatorna. Itt tárolódnak a spermiumok, és ami még fontosabb, itt aktivizálódnak, és pontosan ebben játszik szerepet a NELL2. Ha a fehérje nincsen jelen, akkor egy nagyon fontos folyamat egyszerűen nem indul meg. Ennek eredménye lehet az, hogy bár a spermiumok tökéletes DNS állománnyal rendelkeznek, és elegen is vannak, a NELL2 hiányában egyszerűen képtelenek lesznek mozogni.

Ez is nagyon jól mutatja, hogy bár sokszor védekezünk a ténnyel, hogy elegendő egyetlen spermium is, ahhoz, hogy a megtermékenyítés valóban megtörténhessen, annak az egynek nagyon jó minőségűnek kell lennie. És ha egy spermiumunk már van, ami nagyon jó minőségű, akkor ott lennie kell többnek is. Ha nincs, akkor a minőséggel is lesznek problémák. Ez ellen lehet tenni a megfelelő tápanyagpótlással, amiben nagy segítség a jó férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem szerves kötési formában tartalmazza az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák). Ez a két tényező teszi lehetővé, hogy a tápanyagok valóban kimagaslóan jól hasznosuljanak, vagyis a funkciók működései helyreálljanak (persze, ha betegség vagy genetikai tényező nem áll a háttérben).

Esélyek

Egyetlen spermiummal – alacsony spermiumszámmal – csatába indulni finoman szólva is kevés sikerrel kecsegtet. Hiszen a nő ovuláció során tud megtermékenyülni, mely pusztán 1-2 nap a ciklusból. Ráadásul ilyenkor is “csak” 25% az esély a babára. Ezen a számon ront hatalmas mértékben az alacsony spermiumszám, vagyis az alap kijelentés bár biológiai értelemben igaz, a valóságban egyetlen spermiumból komoly segítség nélkül sohasem lesz baba.