Egyre jobban megismerjük, ennek ellenére egyre több fura tévhit kering a PCOS-el kapcsolatban. A betegség sajnos nagyon sok nő életét keseríti meg, és lehetetleníti el a családalapításukat, éppen ezért foglalkoznak vele annyit. De a tévhitek egyre- másra megjelennek. Most a fogamzásgátló tabletta és a betegség kapcsolatát igyekszünk rendbe tenni.

PCOS és fogamzásgátlás

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS létrejötte valóban hormonális eltolódás következménye. Ilyenkor ugyanis bár a petesejt megérik, a tüszőrepedés elmarad, vagyis képtelen kiszabadulni a petefészekből. A bent ragadt sejt pedig cisztává alakul. Ahogyan egyre több kis ciszta foglalja a helyet a petefészkekben, egyre több gondot is okoznak. Azonban a fogamzásgátlónak ehhez semmi köze, ezt mára nagyon sok tanulmány is igazolta.

Rossz gyakorlat és félreértések

A kapcsolat az emberek fejében valószínűleg onnan ered, hogy sok orvos a rendszertelen menzesz kezelésére a fogamzásgátló szedését javasolta. Csakhogy ebben az esetben megvonásos vérzésről beszélünk, nem menzeszről, és sajnos így tökéletesen elrejthető a rendszertelken vérzés, mely sok esetben a PCOS egyik tünete.

Akkor ennyi volt?

A hormonrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő, normál tápanyagellátottság. Úgy gondolnánk, ez az étkezéssel megoldható, de napjainkra sajnos igen sok esetben ez már nem igaz. Pedig a tápanyagokra nagy szükség van, hiszen az esetek többségében a PCOS kiváltója is éppen az életmód, illetve az abból adódó tápanyaghiányos állapotok.

A megoldás a tápanyagpótlás, mely vitaminkészítménnyel oldható meg. Ebben az esetben azonban mindenképpen szerves formában kell bevinni az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák), mert így a hasznosulásuk 80%-kal is javul, valamit ügyeljünk arra is, hogy egyszerre sok anyagot vigyünk be. A komplex készítmények esetében ugyanis érvényesül az egyes anyagok másokra gyakorolt, felszívódást segítő hatása (ilyen kapcsolat van a cink és a rész, a magnézium, D- és B6-vitaminok, és számtalan más anyag között is).

Különlegesebb eset, ha rögtön a családalapításra is hangsúlyt fektetünk. Ebben az esetben a várandósvitamin a megoldás, de itt figyelni kell a fent említetteken kívül arra is, hogy a készítmény a három trimeszter eltérő igényrendszerét képes legyen a lehető legjobban kiszolgálni, vagyis megfelelően tagolt kell, hogy legyen!