A meddőség jelentkezése rendszerint hatalmas lelki megterhelést is jelent egy nő számára. Érthető módon ilyenkor igyekszik keresni egy “bűnbakot”, egy olyan lehetséges betegséget, mely kiválthatta ezt a helyzetet. Ha pedig történetesen egy makkegészséges nőről van szó, akkor a legtöbbször előkerül az az elképzelés, hogy egyszerűen “nem illenek össze” a párjukkal. Erre az esély azonban minimális, sokkal nagyobb valószínűséggel áll egyszerű tápanyaghiány a meddőség hátterében.

Immunológia

Amikor arról beszélünk, hogy egy nő “nem illik össze” a párjával, és nem a szerelmi életükre célzunk, hanem a családalapítási lépéseikre, akkor tulajdonképpen egy immunológiai problémáról beszélünk. Érthetőbben: a nő immunrendszere elintézi az idegen sejteket, legyen szó a spermiumokról, vagy sajnos a megtermékenyített petesejtből kifejlődő magzatról, mely ugye csak félig azonos az édesanyával. Mivel pedig az immunológiai okokat elképesztően nehéz felismerni, így könnyen húzhatjuk rá saját helyzetünkre is ezt a jelzőt, mely sajnos még jobban elkeseríthet minket. De érdemes tisztázni: a vetélések pusztán 0,5%-a immunológiai eredetű.

De akkor…

De ha nem az immunológia, akkor mi? Talán banálisan hangzik, de az életmód az egyik fő ok, egészen pontosan a tápanyaghiányos állapotok. Ha nincs elég tápanyag, akkor nincs megfelelő nemi működés, és még csak véletlenül sincs olyan elképesztően energiaigényes folyamat, mint a terhesség. És ha mégis, a magzat kihordására is kevés esély mutatkozik. Sajnos a vetélések több, mint 70%-ért a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, melyeknek esélye szintén nagyban csökkenthető a megfelelő tápanyagellátottsággal (ehhez főként cinkre és rézre van szüksége a szervezetnek, melyek antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bírnak a szervezetben).

Tápanyagok?

Ok, a tápanyagellátottság az ok, de akkor miért lehet meddő a bioélelmiszereken élő, rendzseresen sportoló nő?

Az ok az élelmiszerekben keresendő. Sajnos a vegyszerezés, a tömegtermelés a talaj tápanyagtartalma és egy sor más környezeti tényező jelentősen rontja az élelmiszerek tápanyag – nyomelem, ásványi anyag és vitamin – tartalmát. Ez az elmúlt néhány 10 évben 50%-os romlát hozott. A várandósság kialakulása után ma már a szakemberek zöme javasol valamilyen várandósvitamint, de ez a megoldás nagyon sokat segíthet a fogantatásnál is, nem csak a baba megtartásában. A megfelelő vitaminkészítmény ugyanis képes lehet feltölteni a tápanyagraktárakat, amik így normál működésre állítják vissza a testet. Ehhez azonban nem minden vitaminkészítmény jó, meg kell felelniük néhány feltételnek.

A bennük szereplő anyagoknak szerves kötéssel kell jelen lenni – ez praktikusan citár és glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát réz-glükonát). Ezzel a hasznosulásuk, vagyis a szervezetbe való beépülésük 80%-kal javítható. Még biztosabb a beépülés, ha a készítmény komplex, azaz sok anyagot tartalmaz, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését (pl.: vas-C-vitamin, D-vitamin-kalcium, stb.). ez utóbbiak minden vitaminkészítmény esetében igazak, a várandósvitaminok esetében azonban van még egy kritérium. Ez pedig a tagoltság!

A várandósság 3 trimeszterből, azaz fejlődési szakaszból áll. Ezekben a szakaszokban nem ugyan az történik, hiszen a baba is egyre növekszik, egyre alakulnak ki a különböző szervek, szervrendszerek, és ezekhez bizony más és más tápanyagkombinációk szükségesek. A várandósvitaminok esetében ezért nagyon fontos, hogy a készítmény a megfelelő tagoltsággal képes legyen kielégíteni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeit is!