A babára vágyó nők közül sokan nagyon lelombozódnak, amikor egy-két hónapon belül nem történik meg a várva-várt csoda, és nem kezd el növekedni a kis ember a szívük alatt. Pedig ezen nem kellene csodálkozni, hiszen a megtermékenyülés nem egy ennyire egyszerű dolog, főleg akkor, ha az esélyeket is számításba vesszük.

Esélyek

Valószínűleg nem erre az adatra számítanak a legtöbben, de a legtermékenyebb időszakban, vagyis a 20-as évek második felében és az ovuláció előtti pár napban a megtermékenyülés valószínűsége 25% körüli. Ez a csúcs, ez akkor igaz, ha a nő szervezete kifogástalanul működik.

Ez több dolgot is megmutat. A kor rombolóan hat az esélyekre, ahogyan a stressz, a szorongás, vagy más, tápanyagigényes folyamat is. Ráadásul a férfi spermájának minősége, az örökítőanyag mennyisége tovább árnyalja a képet, ami így sok esetben siralmasan alacsony is lehet.

Mikor lesz babám?

Hiába az alacsony számok, ennek ellenére, ha a férfi és a nő is teljesen egészséges, a baba jelemzően egy éven belül megfogan. Ha nem, akkor beszélünk orvosi értelemben vett meddőségről. Sokan próbálják megtalálni a legideálisabb időpontot a családalapításra. Ez azonban kizárólag biológiai szempontból értelmezhető. Egy kisbaba érkezésére sohasem lehet minden szempontból felkészülni, biztosan lesznek rázós részek, de a legszebb élményt kapjuk, amiben valaha is részünk volt.

A szervezet állapota

Többször is előkerült, nem is véletlenül. Egy másik emberi lény létrehozása, táplálása, “fejlesztése” és világra hozatala olyan kihívás a testnek, ami hatalmas mennyiségben igényli a tápanyagokat. Ezeket alapesetben az étkezéssel lehet fedezni, a megnövekedett igényeket azonban ma már sajnos nem, ezért is javasolja a legtöbb szakember a várandósvitamin szedését.

Ebben az esetben azonban több dologra is figyelni kell. Mivel a cél a tápanyagok pótlása, ezért mindenképpen komplex összetételű vitaminkészítményt érdemes választani. Ezzel egyrészt a legtöbb anyag pótlásáról gondoskodhatunk, nem csak a legtöbbet emlegetettek kerülnek bevitelre, mint a folsav vagy a magnézium. Ráadásul az egyes anyagok segítik mások hasznosulását – mint a cink és a réz, a D-vitamin és a kalcium vagy a C-vitamin és a magnézium esetében.

Emellett fontos, hogy az anyagok a megfelelő, biológiailag aktív kötéssel szerepeljenek a készítményben. Minden bevitt anyag esetében a legfontosabb a hasznosulás. Ha biológiailag inaktív formában juttatjuk be az anyagokat – pl.: karbonátok –, akkor a szervezetnek azokat még át kell alakítania. Ez energiaigényes, és a bevitt anyagok csak igen kis százaléka hasznosul, a többi egyszerűen kiürül a vizelettel. Amennyiben a kötések szervesek, biológiailag aktívak – például cink-citrát, réz-glükonát –, akkor a felszívódási arány akár 80%-kal is javul, vagyis a tápanyagellátottság sokkal jobb lesz.

Mindezek mellett egy várandósvitaminnak ki kell tudnia szolgálni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényét is. Ma már jól tudjuk, hogy a baba a fejlődése során nem mindig ugyan azokat az anyagokat igényli, és nem mindig ugyan abban a dózisban. Ehhez a kiválasztott készítménynek igazodnia kell, és trimeszterenként a megfelelő anyagokat kell a szervezetbe juttatnia.

Ennyi elég?

A legtöbbször igen, de sajnos abban az esetben, ha betegség is hátráltatja a családalapítást, csak a tápanyagokkal és az egészséges életmóddal nem mindig érhetünk el eredményt. Ilyenkor a szakorvos segíthet abban, hogy minden akadály elháruljon a vágyott család elől.