A légszennyezettséggel kapcsolatosan már volt szó a meddőségről. Most sajnos az is nyilvánvalóvá vált a tudósok számára, hogy a klímakatasztrófa is beleszól a meddőségi kérdésekbe, és ez a koraszülések számának emelkedésében mutatkozik meg erőteljesen.

Klíma és koraszülés?

A klímakatasztrófa a szélsőségek felé tolja el az időjárási eseményeket, ennek hatása többek közt abban is megmutatkozik, hogy a bozót és erdőtüzek száma és intenzitása is erősen emelkedik. A Stanford Egyetem kutatói műholdas adatok és a születési adatok elemzése nyomán jutottak arra a következtetésre, hogy azokon a területeken, ahol nagyobb erdőtüzek alakultak ki, az azok közelében élő nők esetében erősen megugrott a koraszülések száma.

Füst Európa felett

Az ilyen intenzitású tüzek itthon egyelőre még nem jellemzőek, de az USA és például Szibéria erdőtüzeinek füstje Európa felett is megjelenik. Szerencsére ez a füst nem szól bele számottevően a születési adatokba, legalábbis egyelőre ezt nem bizonyították, az azonban sajnos elkeserítő tény, hogy hazánkban az Unión belül is igen magas a koraszülések aránya, hiszen minden 10. baba koraszülött Magyarországon, ami drasztikusan magas szám.

Kikerülés

A koraszülések kialakulásában komoly tényező lehet az erdőtüzek füstje is, de sajnos ennél sokkal banálisabb és elterjedtebb ok áll a legtöbb esetben a háttérben: a tápanyaghiány. Jelenleg a bolygón élő emberek közül nagyjából minden negyedik (!) küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal, mely jellemzően semmilyen tünetet nem produkál. Következményei közt azonban sok olyan is akad, mely a családra is hatással van – a koraszülés mellett például a meddőség kialakulása. És mielőtt találgatni kezdenénk: nem a fejletlen régiók lakosairól van szó, a tápanyaghiányos állapotok zömmel a fejlett nyugati civilizációk sajátjai.

Adódik a kérdés: ha a fejlett országok jó élelmiszer ellátottsággal rendelkeznek, hogy jelentkezhetnek mégis a tápanyaghiányos állapotok? A válasz pedig a termelésben és a környezeti ártalmakban kereshető. A tömegtermelés, a vegyszerezés és egy sor másik tényező is oda vezet, hogy az elmúlt 50 évben drasztikusan esett vissza az élelmiszerek tápanyagtartalma. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy olyan kiemelten tápanyagigényes folyamat, mint a várandósság nehezen kivitelezhető segítség nélkül.

A segítség jelen esetben a tápanyagpótlás, aminek jó eszköze lehet a várandósvitamin, ha a bevitt anyagok jó arányban hasznosulnak. Ehhez az kell, hogy komplex készítményt válasszuk, amiben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen (-citrát és -glükonát kötési formák). Így ugyanis a hasznosulásuk is akár 80%-kal is nő.

Fontos kiemelni, hogy a várandósság során, az eltérő fejlődési szakaszok eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek. A trimeszterek igényeit pedig a várandósvitaminnak megfelelően kell tudnia kiszolgálni a lehető legjobb tápanyagpótlás érdekében!