A nők az érettebb férfiakat kedvelik – legalábbis ezt gondolják az erősebbik nem képviselői, és van is ebben igazság, csakhogy itt nem az életkorról van szó. Sajnos azonban a férfiak esetében jellemzően ez hozza meg azt az érettséget, amit a nők keresnek, ami sokszor már problémás lehet családalapítási szempontból. Egy felmérés ugyanis rámutatott: az emberek zöme nem tudja, mikor kezd hanyatlani a férfiak termékenysége.

Az érett férfi

Ki az érett férfi? Erre a válasz többnyire az, hogy akinek saját egzisztenciája van, sikeres a munkájában, már nem egy nyikhaj. Vagyis az “érett” férfi többnyire a 40-es korosztályhoz tartozik. De valóban az érett férfiakból lesz jó apa?

A tudás és a környezet

Biológiai értelemben a férfi akár 80 évesen is alkalmas arra, hogy apává váljon – ezt megtanultuk az iskolában. Azt azonban már nem mondták el, hogy 80 évesen a sikeres megtermékenyítés esélye minimális, ellenben a genetikai rendellenességek kialakulásának valószínűsége, a spermium hibái miatt kialakuló koraszülés és vetélés lehetősége elképesztően magas!

A férfiak termékenysége sem örök, sőt! Tekintve a rohanó életmódot és az egyre komolyabb környezeti hatásokat a férfiak termékenysége olyan hanyatlást mutat, ami ijesztő. Egyrészt meg kell tanulnunk: a férfiak termékenysége is 40 éves koruk után romlik, ez természetes. Azonban mára a normál spermiumszám sajnos a felére esett vissza, ez pedig ijesztő, és akkor a minőségi romlásról még nem is esett szó!

De termékeny?

Nos, igaz, egyetlen spermium is elegendő a terhesség kialakulásához, de azért azt beláthatjuk, hogy ha egytelen katonára bízzuk a családalapítást, akkor leríhatatlan rizikót vállalunk. 200 millió/milliliteres “hadsereggel” is egy ovuláció alkalmával a sikeres megtermékenyítés esélye 25% és az sem elhanyagolható, hogy az a bizonyos hadsereg összesen csupán néhány %-ban tartalmaz olyan spermiumokat, melyek morphológiája, mozgékonysága és örökítőanyaga is megfelel a követelményeknek…

Tenni kell érte

A normál termékenység a jó tápanyagellátottság velejárója. Ehhez legtöbb esetben a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egy férfivitamin is kell, mely komplex és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat (mindkettő a hasznosulás miatt fontos – a citrát és glükonát kötésekkel rendelkező anyagok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, ezen pedig tovább javít a komplexitás). Hogy mit kapunk a normál termékenység mellé? Könnyebben és tartósabban építhető izomzatot, dús hajat (ha csak a genetika nem űz velünk rossz tréfát), egészséget, állóképességet, stb. Vagyis a termékenységgel fiatalosabbak és erősebbek is lehetünk.