A magasabb életkor, a tanulmányok, a karrier és még sok más tényező eredményezi azt, hogy napjainkban a házasság és a gyerekvállalás is későbbre tolódik. Ez azt is jelenti, hogy egyre több férfi válik apává, vagy vállal újabb gyermeket 50 éves kora körül. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés, hogy mekkora kockázatot vállalnak ezzel a babára nézve? 

A kor 

A kor előrehaladtával a test funkcionalitása romlik. Kinél jobban, kinél kevésbé. A termékenység szempontjából a “legjobb” kor a férfiaknál 20-30 év körül mozog. 35, pláne 40 után a termékenységi mutatók már akár drasztikusan is romlanak – de ez nem feltétlenül van így, vagyis pusztán a kor alapján nem mondhatjuk, hogy 50 évesen már nem szabad gyereket vállalni. 

A férfi és a koraszülés kapcsolata 

Sokszor és sok helyen igyekszünk kiemelni: a férfi is felelős a komplikációmentes terhességért! A spermiumok minősége ugyanis fontos kérdés, sérülés esetén a megtermékenyítés végbe mehet, de jelentősen megugrik a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának valószínűsége! A kor pedig a spermiumok minőségére is rányomhatja bélyegét! 

Igen, vagy nem? 

A tanulmányok nem egyértelműek abban a kérdésben, hogy az apa életkora (konkrétan a kor, nem a betegségek) összefügg-e az esetleges gondokkal, akkor miért tekintünk a korra mégis rizikófaktorként?  

Egyszerűen azért, mert a korral jellemzően romlik a testi funkciók lefutása, hiszen hosszú időn keresztül vagyunk kitéve a romboló tényezőknek (stressz, életmód, szmog, stb.). Ez pedig nem csak a szívproblémák, vagy éppen merevedési zavarok formájában mutatkozhat meg, hanem a spermiumok minőségi romlásában is, ami pedig komoly gond a születendő baba szempontjából! 

A megfelelő életmód, a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás nagyon nagy segítség lehet a termékenység normál szinten tartásában és az említett gondok kikerülésében, de sajnos ez sem ilyen könnyű. Bár a fejlett nyugati civilizációkban élelmiszerbőség van, az élelmiszerek tápanyagtartalma sajnos messze elmarad az 50 évvel ezelőttihez képest. Ennek megfelelően a test funkcionalitása is sokszor sérül, annak helyreállítása, sőt, sokszor megtartása okán is érdemes tápanyagpótlást végezni. Nem kell nagy dologra gondolni, elég, ha hatékony vitaminkészítményt szed a férfi. 

Na persze itt is van fekete leves, hiszen nem minden készítmény hatékony. A tápanyagokat – vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat – ugyanis nem elég csak bevinni, azoknak hasznosulni is kell. Ez pedig a legtöbb készítmény esetében siralmasan alacsony százalékban történik csak meg.  

Ennek oka, hogy a természetben az anyagok csak nagyon ritkán vannak jelen önmagukban, vagyis, ha csak egy-egy tápanyagot tartalmazó készítményt szedünk, annak a hasznosulása nem lesz olyan jó, hiszen nincsenek jelen a segédanyagok. Például a vas hasznosulását nagy mértékben segíti elő a C-vitamin, a cink hasznosulására pedig a réz gyakorol ilyen hatást, és így tovább. Vagyis a készítmények közül érdemes a komplex, sok összetevőset választani. 

A hasznosulás szempontjából kiemelt jelentősége van a kémiai kötéseknek. A vitaminkészítmények szintetikusan előállított anyagok, jellemzően szervetlen kötésben tartalmazzák a tápanyagokat. Ezekkel a kötésekkel könnyebb dolgozni az előállítás során, de hasznosulásuk nem jó, hiszen a szervezetnek egy sor átalakítást kell végezni rajtuk, mire fel tudja azokat használni. Ez idő és energiaigényes, ami nem szerencsés, ráadásul a vége az, hogy a bevitt anyagok nagyrészét a szervezet kiválasztja és kiüríti. Olyan készítményt érdemes keresni, mely szerves kötési formákban tartalmazza a lehető legtöbb anyagot. A praktikusan -citrát és -glükonát (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) kötési formákkal ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is javul, vagyis sokkal hatékonyabb segítséget jelentenek a szervezetnek! 

A harmadik szempont, amire érdemes figyelni, hogy a kiválasztott készítmény kifejezetten férfiak számára legyen összeállítva. A férfiak és a nők tápanyagigénye ugyanis nem teljesen azonos, sok ponton eltér, így az adott nemre optimalizált készítmény nagyobb hatékonysággal segítheti a testet.