A koffein sokunk számára nélkülözhetetlen napindító, legyen szó akár egy csésze gőzölgő kávéról, akár egy jó teáról. Sőt, nap közben is sokszor nyúlunk a koffeinhez, hogy ébren átvészeljük a munkaidőt, de a dolog rögtön megváltozik, ha a várandósságra fény derül. Pedig nem feltétlenül kellene, hiszen a koffeinnek bizony előnyös hatásai is vannak a terhesség alatt.

Koffein? Koffein!

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói nemrégiben egy érdekes tanulmányt tettek közzé a JAMA Network Open című szaklapban. A tudósok azt vizsgálták, hogy a koffeinnek milyen hatása lehet a várandósság során. A vizsgálat fontos, hiszen a koffein megnöveli a vérnyomást, emiatt pedig képes fokozni a koraszülés és vetélés kockázatát is, de a placentán áthatolva a magzatra is hatást gyakorol.

Előnyös hatások

A több, mint 2500 várandós nő bevonásával készült tanulmány ugyan nem terjed ki mindenre, de azt sikerült megállapítani belőle, hogy a terhesség 10-13. hete között fogyasztott, napi 100 mg körüli koffein a második trimeszterben 47%-kal csökkentette a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát, miközben nem befolyásolta lényegesen sem a terhességi magasvérnyomás, sem pedig a toxaemia kialakulásának lehetőségét. Egyszerűbben kifejezve a koffein kis mennyiségben még jót is tesz a kismamának. Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy akkor most szabad az út a megszokott kávézási szokások előtt a várandósság során is. És főleg nem jelenti azt, hogy azok a kismamák is kezdjenek kávézni, akik előtte nem fogyasztották ezt az anyagot.

Bár a koffeint nagyon szeretjük, és előnyös tulajdonságai is vannak, önmagában a gondokat nem lehet vele megoldani. A terhesség nyugodt lefolyásának feltétele sokkal inkább a tápanyagok megfelelő szintjében rejlik, semmit a kávé, vagy a tea élvezetében. Ehhez nyújt jó alternatívát a várandósvitamin.

Melyiket?

Persze az egy dolog, hogy valaki bevisz egy jó adag, a szervezet számára hasznos anyagot – azoknak fel is kell szívódni, hasznosulni, ez pedig nem is olyan könnyű. A legtöbb készítmény ugyanis szervetlen formában tartalmazza az anyagokat, amiket így a szervezet csak nagy energiabefektetés árán, és csak kis mennyiségben képes hasznosítani. Egyszerűbben fogalmazva a szervetlen kötésű anyagokat tartalmazó vitaminkészítmények többnyire csak drága vizeletet eredményeznek, hiszen a bevitt anyagok nagy része a vizelettel távozik is. A szerves kötésű anyagokat tartalmazó készítmények (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok – pl.: cink-citrát, vas-glükonát) hasznosulása azonban a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb, mivel felszívódásukhoz nem szükséges a szervezetnek annyi átalakítást végeznie a tápanyagokon. Ezen felül a hasznosulás tovább növelhető a komplexitás révén is. A vas hasznosulásához a magnézium és a kalcium is elengedhetetlen, a rézhez felvételéhez cinkre van szükség, stb.

De még itt sem ér véget a dolog. Ha a hasznosulás már megoldott, akkor is szem előtt kell tartani, hogy az egyes trimesztereknek bizony a tápanyagigénye sem azonos. Vagyis a várandósvitaminnak a felsoroltak mellett megfelelően tagoltnak is kell lennie, hogy az adott trimeszter igényeit a lehető legtökéletesebb formában legyen képes kielégíteni.