A férfiakra talán a leginkább jellemző fájdalom a hát és derék, valamint a lábak fájdalma. Ezeket a legtöbb esetben a korhoz, vagy a nagy fizikai terheléshez párosítjuk, de sok esetben a fájdalom mögött tápanyaghiány is meghúzódhat. A D-vitamin ugyanis ebbe is erősen beleszól.

Ebbe is beleszól?

Elsőre nem is gondolnánk, mekkora a jelentősége a D-vitaminnak. Az immunrendszer működésén túl beleszól a mentális egészségbe, az anyagcserébe, a csontképzésbe, a termékenységbe, de még a hátfájás is köthető hozzá – vagyis ezek megoldásához is szükség lehet a D-vitamin pótlására, mivel a tünetek a hiányállapotok következményei.

Miért lesz hiány?

A D-vitamint étkezéssel pótolni nem igazán lehetséges. Ehhez napsütés és szabad bőrfelület szükséges, ami télen nem igazán adott. De sajnos a hazai lakosság közel 90%-a egész évben D-vitamin hiánnyal küzd, vagyis dacára a nyári napsütésnek, a hiányállapot nem tűnik el.

Pótlás

A D-vitamin legjobban hasznosuló formája a D3. Szerencsére ma már szinte minden D-vitamin készítményt ebben a formában gyártanak, így ezzel nem lesz gond. A D-vitamin hasznosulása azonban nem csak a formájától függ. Minden anyag hasznosulását más anyagok segítik elő – ez ebben az esetben is igaz.

Amikor a D-vitamin – vagy bármilyen más anyag – pótlásáról gondoskodunk, akkor figyelni kell a segédanyagok jelenlétére is. Ez bonyolultan hangzik, de a valóságban azt jelenti, hogy komplex, vagyis sok összetevős vitaminkészítményt érdemes választani. A D-vitamin jó hasznosulásához például a kalcium, az A és K-vitaminok, magnézium és sok más anyag is kell. A szerves kötési formák (-citrát; -glükonát) szintén kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezekkel a hasznosulás akár 80%-kal is javul!