Mióta megjelentek a piacon a mobiltelefonok, azóta röppennek fel hírek azzal kapcsolatban, hogy milyen rossz hatással is vannak az egészségünkre. Ezek egy jelentős részét cáfolták, egy részét kénytelenek elfogadni az emberek. Úgy tűnik, hogy a telefonok, pontosabban a wifi kapcsolat és a spermiumtermelés között is kapcsolat van, ami nem lehet fél várról venni.

Sok a telefon…

Az nem kifejezés. Több mobil van ma a bolygón, mint ember, ráadásul ezeket az eszközöket ma már többnyire nem is telefonálásra, hanem internetezésre használjuk, wifi kapcsolattal, hiszen így a legolcsóbb. Ezzel azonban vannak problémák…

A wifi és a spermium

Egy 2019-es japán tanulmány azt vizsgálta, vajon a wifi elektromágneses hullámai milyen hatással vannak a spermiumtermelésre.

A részletes tanulmány rámutatott arra, hogy 30 perces kitettség ezeknek a hullámoknak még nem okoz különösebb problémát, ám az időhányad emelkedésével sajnos a spermiumtermelésre gyakorolt hatás is jelentősen fokozódik. 2 órás kitettség esetén a spermiumok mozgékonysága 26,4%-ra esik vissza. 24 órás kitettségnél pedig a spermiumok 23,3%-a elhal a sugárzástól. Ezek a hullámok pedig a spermiumok minőségére sincsenek jó hatással.

Halmozott hatások

Ha csak a wifi kapcsolata a telefonunknak ilyen gondokat okoz, akkor vajon mekkora lehet a tényleges baj, ha hozzávesszük a környezeti hatásokat, a légszennyezést, a vegyszereket és minden hasonlóan romboló tényezőt? Hiszen az alacsony spermiumszám nem csak a termékenység szempontjából baj, hanem sok más, akár hormonális eredetű komoly gond melegágya is lehet.

Védekezni alapvetően a szokások megváltoztatásával lehet.

Először is, ki a zsebből a mobillal. Másodszor, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen a megfelelő tápanyag ellátottsághoz, de napjainkra sokszor már ez is kevés.

A tápanyagbevitel fokozása érdekében sokan fordulnak a vitaminkészítményekhez. Fontos azonban, hogy a vitaminok mellett ásványi anyagok és nyomelemek is kellenek a szervezetnek, ráadásul ezeket komplex formában, lehetőség szerint szerves kötésben (-citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) érdemes bevinni, hiszen így a felszívódásuk, hasznosulásuk lényegesen magasabb lesz! Azt is érdemes tisztázni, hogy a férfiak tápanyag-szükséglete nem azonos a nőkével. Sok esetben persze ugyan azokra az anyagokra is szükség van, de nem azonos dózisban, így a szervezet megfelelő támogatása érdekében a férfiak a nekik kifejlesztett férfivitamin készítmény mellett tegyék le a voksukat.