A műanyagokkal kapcsolatosan rendszerint a műanyagszennyezés kerül előtérbe, holott ezeknek az anyagoknak sok más, elképesztően romboló hatása is van. Egyes esetekben ezt már felismerték, és léptek is az ügyben a hatóságok, más esetekben azonban ezek a lépések nagyon későn érkeznek. A ftalátok a mai napig is széles körben alkalmazott vegyületek, melyek azonban komoly gondokat is okozhatnak.

Ftalátok?

A BPA mint mumus már ismerős lehet, de a ftalátokról sem szabad megfeledkezni. A származási “helyük” ugyan az, műanyagokból szabadulnak fel, és sajnos képesek komoly károkat okozni a szervezetben. Ezek között szerepel a férfiak termékenységének bevitt mélyütés is, melyre egyre több tanulmány utal, vagy mutat összefüggést a ftalátok és a termékenység romlása között.

És hogy hol találkozhatunk ftalátokkal? Akárhol. Az élelmiszerek csomagolásától kezdve a gyerekjátékokon keresztül a padlóig, bármi, amiben a PVC jelen van, hiszen a ftalátok zöme a PVC lágyítására használt anyag. De sajnos az illatosított kozmetikumok és egy sor más kozmetikai termék is tartalmazza ezeket az anyagokat.

Hogyan?

A BPA és a ftalátok is párolgás útján jutnak a környezetbe, vagyis a velük való érintkezés kikerülhetetlen – nem is csoda, hogy gyakorlatilag minden ember szervezetében jelen vannak. Bár BPA terméket már nem gyártanak, de a régebbi, még használatban lévő termékek párolgása így is adott

Mit tehetünk ellenük?

A ftalátok általi veszély a környezeti ártalmak közé sorolható, ami ellen a test erősítése lehet a megoldás. A környezeti ártalmak okozta rombolást a test igyekszik mérsékelni, javítani, amihez többlet tápanyagmennyiségre van szüksége. Alapesetben ez az egészséges életmóddal megoldható lenne, de sajnos a környezeti ártalmak az élelmiszerekre is rányomják bélyegüket, ennek megfelelően azok tápanyagtartalma is jelentős lecsökkent.

A tápanyagok pótlására alkalmas lehet a férfiak számára kialakított vitaminkészítmény. Ehhez azonban mindenképpen komplexnek kell lennie, mivel az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, valamint szerves, biológiailag aktív kötésben (-citrátok, -glükonátok) kell tartalmaznia az anyagokat, azok hasznosulása így akár 80%-kal is jobb lehet!