A ftalátokkal kapcsolatosan egyre több bizonyíték mutatkozik meg arra, hogy jelenlétük a műanyagokban kifejezetten káros ránk, emberekre nézve. A férfiak esetében ez a károkozás többek közt a spermiumszám jelentős rombolásában mutatkozik meg, mely, tekintve az egyre csökkenő spermiumtermelési trendet, kifejezetten aggasztó. A ftalátokat kikerülni nem igazán lehetséges, hatásuk ellensúlyozására azonban van lehetőség.

Ftalátok

Tudjuk, hogy ezek az anyagok a PVC lágyításában játszanak igen nagy szerepet, vagyis szinte mindenhol megtalálhatóak az élelmiszercsomagolásoktól a padlóburkolatokig. Az sem titok, hogy egyes ftalátok jelentősen károsítják az egészséget, ennek megfelelően használatuk korlátozott, de nem tiltott.

Mi a gond?

Több tanulmány is igazolta már a ftalátok romboló hatását. 2022-ben pedig egy több kínai egyetem gondozásában megjelent munka arra is rávilágított, hogy a di(2-etil-hexil)-ftalát (DEHP) vagy annak fő metabolitja, a mono-2-etil-hexil-ftalát (MEHP) jelentősen képesek rontani a férfiak spermatogenezisét azáltal, hogy mind a Leyding-sejtek (tesztoszteron termelés), mind a Sertoli-sejtek (spermatogenezis) működését felborítják, károsítják. Ráadásul a ftalátok nem képeznek erős kémiai kötéseket, így hosszú ideig képesek felszabadulni a termékekből!

Most is a tápanyagok

A ftalátok romboló hatásának ellensúlyozására az antioxidánsok alkalmasak, hiszen az oxidatív károsodást, melyet a ftalátok is képesek kiváltani ezekkel az anyagokkal jól lehet ellensúlyozni. Azonban az antioxidánsok csoportja (ezek lehetnek vitaminok, nyomelemek, flavonoidok, enzimek, …) sokszor nem megfelelő mennyiségben jut a szervezetbe, vagy a test nem tud belőlük eleget előállítani, mivel az alapanyagok hiányoznak. Ez ellen pedig mi is tehetünk.

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása napjainkra egyre nagyobb jelentőséget kap, hiszen a környezeti romboló hatások egyre csak szaporodnak – vagyis a tápanyagfelhasználás növekszik -, miközben az élelmiszerek beltartalma egyre csökken – azaz kevesebb bennük a tápanyag. A tápanyagok pótlására jó eszköz lehet egy férfivitamin, de itt sem mindegy, melyiket választjuk. A bevitt anyagok hasznosulásának fokozása érdekében válasszunk komplex készítményt, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában van jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötések felszívódása ugyanis akár 80%-kal is jobb! Emellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás is, hiszen ezek a test normál működésének alapjai!