Nagyon sokszor lehet olvasni, hogy a stressz rombolóan hat a termékenységre. Mivel azonban csak elvétve találhatunk konkrét leírást arról, milyen módon is fejti ki a romboló hatást, nemigen foglalkozunk a problémával. Pedig a stressz jelentős veszélyforrás, mindenképpen komolyan kell venni.

Hogyan rombol a stressz?

A stressz rombolása nem csak elmélet, biológiailag és kémiailag jól leírható folyamat. A rombolás az endokrin rendszer bonyolult összefüggéseiben okoz zavart a tesztoszteron szint eltolása révén, mely végső soron a Leydig-sejtek, valamint a Sertoli-sejtek, illetve a vér-here gát befolyásolásával a spermatogenezis folyamatát állítja le. Mindez pedig a termékenység romlását, a meddőség kialakulását idézi elő, nem is beszélve azokról az egyéb panaszokról, melyek kialakulásában a stressz szintén komoly szerepet játszik (szívpanaszok, gyomor és bélpanaszok, kiválasztási rendellenességek, stb.).

A stressz ellen

Jó kérdés, hogy mit lehet tenni a stressz ellen. Mondhatnánk, hogy például váltsunk munkahelyet, költözzünk el, szánjunk több időt magunkra. Ezek közül azonban nagyon sok esetben a többség egyszerűen nem megvalósítható. A gazdasági helyzet okán a munkahelyek megtartása is bizonytalan, így a váltás sem egyszerű, vagyis a stressz talán mérsékelhető, de kiiktatni szinte sohasem lehet.

A stressz hatásait egy bizonyos pontig képes kivédeni a szervezet. A rombolós akkor teljesedik ki, mikor a szervezet egyszerűen már nem tud több tápanyagok szentelni a védekezésre, mert nincs belőle elegendő. Vagyis a megfelelő tápanyagpótlással a stressz rombolása is nagy mértékben mérsékelhető. Ebben segíthet egy jó férfivitamin.

Nagyon sok férfivitamin van a piacon, vagyis a tápanyagok megfelelő pótlása elméletben könnyen megoldható. Azonban a bevitt anyagokat a szervezetnek sok átalakítás révén sikerül csak hasznosítani abban az esetben, ha azok szervetlen kötésben vannak jelen. A legtöbb esetben pedig sajnos erről van szó. A szerves, biológiailag aktív kötésű anyagok hasznosítása könnyebb – kevesebb átalakításra van szükség – ezért hasznosulásuk, felszívódásuk is lényegesen, akár 80%-kal is jobb. Emellett a komplexitása egy adott készítménynek gondoskodik arról, hogy az egyes anyagok segítsék mások felszívódását, illetve a tápanyagok pótlása a lehető legteljesebb legyen.

Helyreáll a termékenység?

Ha betegség, vagy más probléma nem áll a háttérben, akkor a válasz igen, a megfelelő tápanyagpótlás révén részben vagy egészben visszanyerhető a termékenység, helyreáll a spermiumképzés és a spermiumok minősége is javul. Ehhez azonban több dolog kell. Azt már tisztáztuk, hogy szerves kötésű anyagokat tartalmazó férfivitamint hívjunk segítségül, mely komplex is. Emellett azonban időre is szükségünk lesz, hiszen a spermatogenezis ciklikus, 74 napos folyamat, így a helyzet javulása sajnos 3 hónapot – a tápanyaghiány mértékétől függően ennél többet is igénybe vehet.