Az időjárás telente nem kifejezetten kedvez a jókedvnek, kivéve talán akkor, mikor az ember éppen síel, szánkózik vagy hógolyózik. Ám ha az idő esőt ad, havat nem és minden szürke és kedvetlen, akkor sajnos a depresszió, vagy a levertség is könnyen kopogtat. Ennek hátterében állhat a D-vitamin hiánya is, ezt tudjuk, de számos más anyag hiányállapota is okozhat enyhe depressziós tüneteket, így ezekre is érdemes figyelni.

Folát

A folsavat – melyet étrendkiegészítőkből folát formában viszünk be a szervezetbe – nem kell bemutatni, hiszen a velőcsőzáródási rendellenességek kapcsán mindenki ismeri. Ugyanakkor a folsav a sejtosztódásban és a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelés szabályozásában is komoly szerepet játszik.

Tudjuk, hogy az MTHFR gén mutációja miatt – mely az emberiség mintegy 50%-nál jelen van – a folát hasznosulása siralmasan alacsony. Ezt azonban ki lehet küszöbölni, ha a modern, negyedik generációs, úgynevezett Quatrefolic formában visszük be a szervezetbe, így az MTHFR mutáció mellett is jól hasznosul az anyag.

Cink

A férfiak egyik legfontosabb tápanyaga a nők számára is kiemelt jelentőségű, és nem csak azért, mert elejét képes venni a depresszió kialakulásának. A cink a szervezetben baktérium, vírus és gombaellenes hatást fejt ki, többek közt segít megakadályozni a hüvelyi fertőzések kialakulását és felszállóvá válását. Ez minden hölgy esetében hasznos, kismamáknál azonban kiemelten, hiszen a felszálló hüvelyi fertőzések felelnek a vetélések mintegy 70%-ért!

B6-vitamin

Igen, a B6-vitamin is harcol a rosszkedv és a depresszió ellen, de ennél lényegesen többet is tesz, hiszen a neurotranszmitterek termelésében is komoly szerepet tölt be – emellett pedig az étvágyat is növeli, mint minden B-vitamin. Ez alapvetően nem jelent gondot, a terhességi hízás esetében azonban bajos lehet. Szerencsére a harmadik trimeszterre a megemelt B-vitamin bevitel már csak a B6-vitamin esetében indokolt, így, ha olyan várandósvitamin választunk, mely figyelembe veszi az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, kisebb a terhességi fokozott hízás esélye is.

Vas

Ha vas, akkor vérképzés, de a vashiány a fáradság és a depresszió melegágya is lehet! Pótlása nem könnyű, hiszen állati eredetű táplálékból hasznosul a legjobban, növényekből csak igen kis mértékben. Pótlása során érdemes figyelni arra, hogy vas-citrát formában legyen jelen, hiszen a -citrát és -glükonát kötéssel bejuttatott anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint szervetlen kötésű társaik.