A vetéléssel kapcsolatosan azt már tudjuk, hogy az esetek 70%-ban a felszálló fertőzések a felelősek a kialakulásáért. Egy norvég tanulmány azonban most igyekezett megmutatni a vetélés kockázati becslését az életkor, illetve az előző terhességek lefolyásának szempontjából.

A kutatás

Egy ilyen kutatás esetében szem előtt kell tartani, hogy az becslésekkel dolgozik. Ennek oka, hogy a vetélések egy jelentős része nem jut el az orvosig, vagyis olyan korai szakaszban következik be, mikor a terhesség még adott esetben nem is kerül hivatalosan megállapításra. A norvég tanulmány azonban ennek ellenére mindenképpen érdekes.

A megfigyelést 2008-óta végzik a kutatók, így a vizsgált időszakban 421 201 terhességet sikerült górcső alá venni. Az adatok alapján a terhességek mintegy 12,8%-a végződik vetéléssel, ami egy igen magas szám. Ahogyan az várható volt, a legkisebb kockázat (10%) a 25-29 éves korosztályban jelentkezik. 30 éves kor felett a kockázat meredeken emelkedni kezd. Napjainkra már nem ritka a 40 éves kor felett anyává váló nő sem, sőt, a 45 feletti nők is egyre gyakrabban vállalnak gyermeket. Esetükben azonban a vetélés kockázata már 53%!

Foglalkoztak a tudósok a sorozatos vetéléssel is, ennek alapján pedig két vetélés után duplázódik, három után négyszereződik a következő terhesség során fellépő vetélés kockázata.

Kor

Napjainkra a gyermekvállalás már a nők 30-as éveire tolódik, de kicsit sem ritka a 40, vagy akár a 45 éves kismama sem, ahol a vetélés kockázata már elképesztően magas lehet! Ezeknek a tragédiáknak a hátterében sok esetben betegség vagy genetikai gond húzódik meg, de ahogyan azt a cikk legelején is olvashattunk, a 70%-uk esetében a felszálló fertőzések a kiváltó okok.

A terhesség

A várandósság során az immunrendszer működése lecsökken, ezzel biztosítva a magzat sértetlenségét az anya szervezetében. Cserébe azonban sajnos megnő a felszálló fertőzések kialakulásának esély, melyek jó eséllyel okozói a vetélésnek is.

Megelőzés

Bár az immunrendszert tudjuk támogatni a terhesség során is, annak működése akkor is visszafogott lesz. Így érdemes olyan nyomelemekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatni a szervezetet, mely azt optimális működésre bírja. Ezt alapvetően a kiegyensúlyozott étkezéssel és a mozgással lehet elérni, de napjainkra a szakemberek többsége is javasolja már, hogy várandósvitaminnal támogassuk a terhességet.

Ezek közt válasszunk olyat, mely tartalmaz rezet, illetve cinket is, lehetőleg szerves, biológiailag aktív kötési formában, hiszen a szerves kötésű anyagok hasznosulása a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb. A cink és a réz a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatással rendelkezik, így képes csökkenteni a hüvelyi – ezen keresztül pedig a felszálló – fertőzések kialakulásának esélyét.

Tervezés

A vetélések elkerülésére az egyik leghatékonyabb eszköz, ha készülünk a terhességre. Ez azt jelenti, hogy egyrészt igyekszünk megtudni, a családalapítás útjában áll-e betegség a nő, vagy éppen a férfi

oldalán. Másrészt a tápanyagpótlást már a család tervezésétől megkezdjük. Hiába figyelünk arra, hogy szerves kötésben vigyük be a lehető legtöbb anyagot, azoknak akkor is szükségük van időre, míg kifejtik hatásukat. A tervezési időszak tápanyagigénye azonos az első trimeszter tápanyagigényével, így ezekre ugyan az az összetétel választható. Ugyanakkor a második trimeszter tápanyagigénye, illetve a harmadik trimeszter plusz a szoptatási időszak tápanyagigénye nem azonos az előzőekkel és egymással sem. Vagyis olyan készítményt érdemes választani, mely megfelelő tagoltsággal képes kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényeit.