A Semmelweis Egyetem tudósai nemrégiben egy tanulmányt tettek közzé, melyben azzal foglalkoztak, vajon mik azok az elsődleges tényezők, melyek a férfiak spermiumszámának drasztikus csökkenéséhez vezethettek, mely jelenség világszerte jellemző. Az okok közt találunk betegségeket is, de sajnos ennél banálisabb tényezők is szép számmal fellelhetőek.

Okok

Sejtettünk, hogy az okok közt több betegség is lesz, és az sem meglepő, hogy ezek a heredaganat, a herevisszér-tágulat, valamint a cukorbetegség. Azonban az okok közt elsőre említett légszennyezettség egy egészen más lapra tartozik, hiszen ez ellen az orvos nemigen tehet semmit, mégis, a spermatogenezis jelentősen sérülhet a következtében!

Komolyan, a levegő?

Ha végiggondoljuk, nem olyan meglepő: csak Európában évente 1200 halálos áldozatot szed a légszennyezettség a gyerekek között! Sőt, komoly tényező a női meddőség kialakulásában is, így hát nem meglepő, hogy a férfiaknál jelentkező meddőségek egy jelentős hányadáért is felelőssé tehető.

A mozgás és az egészséges táplálkozás már önmagában is igen nagy lökést képes adni az egészségnek (így a termékenységnek is), és segít felvenni a harcot a szervezetnek a légszennyezettség ellen is, de az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a tápanyagtartalom gyors és drasztikus hanyatlása nagyon nem kedvez nekünk. Az utóbbi 50 évben sok élelmiszerünk beltartalma (nyomelem, ásványi anyag, vitamin, stb.) jelentős mértékben, sokszor akár 50%-kal is csökkent – ez szintén a környezeti ártalmak számlájára írható. Igaz, a beltartalmi csökkenésnek nem kedvez sem a tömegtermelés, sem a vegyszerezés.

Honnan?

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a környezeti hatások kivédésére ma már remek férfivitaminok állnak rendelkezésre, melyek, ha valóban képesek hasznosulni, akkor megfelelően vértezik fel a szervezetet ahhoz, hogy jó eséllyel a termékenységi mutatók is javuljanak. De mi kell a hasznosuláshoz?

A legtöbb készítmény szervetlen kötésekben tartalmazza az anyagokat, ami nem szerencsés. A szervezet így nem képes azokat hasznosítani, egy sor átalakítást kell végeznie a hasznosuláshoz, ami bizony energiaigényes. Az eredmény, hogy a bevitt tápanyagok egy jelentős hányada egyszerűen kiürül a vizelettel. Szerves kötési formában (ez praktikusan -citrátokat és -glükonátokat jelent, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) a szervezet kevesebb átalakítással veszi fel az anyagokat, így azok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak. Ugyancsak a hasznosulási mutatókon javít, ha komplex készítményt keresünk, hiszen az egyes anyagok mások felszívódását segítik elő (ilyen kapcsolat van a cink és a réz, a vas és a C-vitamin, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium között is).