Az elhízás a fejlett nyugati civilizációk, de még a fejlődő országok számára is komoly problémát jelent. Nem csak azért, mert nagyon jól rámutat, mennyire egyenlőtlen az élelmiszerek elosztása a világban, hanem azért is, mert rengeteg egészségügyi probléma okozója. A férfiak azonban sokszor gyorsan kiegyeznek a pocakkal, hiszen a “mackós” pasi vonzó is, de ez sok problémát rejt magában.

A férfiak és a nagy pocak

A férfinál elég ha egy fokkal szebb az ördögnél – na ez a tézis ma már nagyon nem állja meg a helyét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne számtalan elhízott férfi a világban – ahogyan számtalan elhízott nő is – mivel a túlsúly világbetegségnek számít, és a fejlett civilizációk több, mint felét érinti

Friss kutatások igazolták, hogy bizony van összefüggés a derékbőség növekedése, a kar és a láb zsírállományának növekedése és a merevedési zavarok kialakulásának kockázata közt. Sőt, ezt a hatást a túlsúly koszorúérre gyakorolt negatív befolyása még erősíti is. Hogy pontosan mi is lehet a kiváltó ok, hol szól bele a képletbe az elhízás azt egyelőre nem tudják a kutatók.

Túlsúly és diéta

Ha túlsúly, akkor nosza, diéta. Valami gyors és drasztikus, hogy utána vissza lehessen állni a megszokott kerékvágásba. Ebből jól látszik, hogy önmagában a diéta semmilyen tartós eredménnyel nem kecsegtet, de szinte garantálja a tápanyaghiányos állapotok kialakulását, mely a meddőség melegágya.

A megoldás tehát messze nem a diéta, hanem az életmód átformálása. Ebben természetesen benne van az étkezési szokások megreformálása is, de a rendszeres mozgás és az egészséges életmód is.

Termékenység és tápanyagok

A sérült termékenységi mutatók helyrebillentése nem lehetetlen, de nem is könnyű feladat. Ennek oka, hogy élelmiszereink beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi 50 évben, így sajnos még egyészséges étkezés mellett is jelentkezhetnek tápanyaghiányos állapotok, azok helyreállítása pedig kihívást jelenthet.

A tápanyagok pótlása ma már történhet vitaminkészítménnyel is, de nem mindegy, milyennel. Egyrészt, ha csak vitaminokat tartalmaz, az kevés lesz, hiszen nyomelemekre, ásványi anyagokra is szüksége lehet a szervezetnek. Komplex kell legyen a készítmény, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását és ez – vagyis a hasznosulás – kiemelt jelentőségű. Nem elég ugyanis csak bevinni az anyagokat a szervezetbe, azokat a test át is kell alakítsa, és ez energiaigényes. Ha nem megfelelő formában visszük be a tápanyagokat, akkor sajnos jelentős hányaduk távozik a vizelettel hasznosulás nélkül. Ez egyrészt pénzkidobás, másrészt a készítmény hatékonysága is nagyon alacsony lesz. Ez kikerülhetjük, ha olyan vitaminkészítményt választunk, amiben szerves kötésben vannak jelen az anyagok. A praktikusan -citrát és -glükonát (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) kötési formában jelen lévő anyagok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis előbb és tartósabban képesek eredményt hozni. A termékenység helyreállításánál az időfaktor azonban mindig jelen van!