A pajzsmirigy problémáival kapcsolatosan a leginkább a hölgyek kerülnek előtérbe, ezzel a témával ők foglalkoznak többet. Igaz ez különösen akkor, amikor a családtervezés kerül előtérbe, pedig ebben a kérdéskörben a férfiak szempontjából is kiemelkedően fontos a pajzsmirigy egészséges működése. Annak eltolódásai ugyanis szexuális zavarokat és családalapítási nehézségeket eredményezhetnek.

A pajzsmirigy és a termékenység

Igen, az a pici, nyaki szerv képes befolyásolni a tesztoszteron termelését, sőt, más nemi működésre hatást gyakorló anyagokat is befolyása alatt tart, így pedig komolyan hat a spermatogenezisre is. Érthetőbben a pajzsmirigy zavarai bizony a spermiumkoncentrációra és a spermiumok minőségére is negatívan hatnak – vagyis növelik a meddőség, illetve a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét éppen a spermiumokon keresztül.

De a sor itt nem áll meg, mert ha a pajzsmirigy alúlműködik, akkor könnyen kopogtathat a korai magömlés, míg túlműködésénél a kései ejakuláció, a libidó csökkenése és a merevedési zavarok is jelentkezhetnek.

Mi a teendő?

Mivel a pajzsmirigy hormontermelésének elcsúszása számtalan ponton van hatással a szervezetre, ennek rendbetétele sokszor szakorvos feladata, így érdemes felkeresni, ha baj van. Mivel hazánk mérsékelten jódhiányos területnek számít, így a pajzsmirigy problémái tulajdonképpen népbetegségnek tekinthetőek – azaz az endokrinológusoknak akad dolga bőven…

A problémák kivédésében azonban mi is részt vehetünk a megfelelő tápanyagellátottság révén. A tápanyagok (nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok) pótlására ma már remek, kifejezetten férfiak számára készült vitaminkészítmények léteznek, de itt tisztázni kell egy fontos dolgot: nem elég bevinni az anyagokat, a lényeg az, hogyan, milyen arányban képes azokat hasznosítani a szervezet! A legtöbb készítmény sajnos szervetlen kémiai kötésekkel tartalmazza az anyagokat, amiknek így a hasznosulási aránya is nagyon alacsony. A bevitt anyagok egy jelentős része ennek megfelelően egyszerűen kiürül a vizelettel.

A hasznosulás jelentősen fokozható, ha komplex készítményt választunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. Az említett kémiai kötések változtatása szintén jó eredményeket hozhat. A szerves kötésű anyagok – ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő anyagok, pl.: cink-citrát, vas-glükonát – akár 80%-kal is jobb felszívódást eredményezhetnek, ami kiemelkedően jó eredmény.