A PCOS-el kapcsolatosan az egyik legtöbbet emlegetett probléma a meddőség kialakulása. Azonban előfordul, hogy bár a betegség jelen van, a családalapítás mégis sikerül, ilyenkor pedig sok nő egyszerűen nem foglalkozik ezzel a problémával. Ez azonban nagy hiba, mert a PCOS hosszabb távon is komoly gondok forrása lehet, arról nem is beszélve, hogy a kislány gyermek is élete végéig érzi majd a hatását.

A PCOS és a terhesség

A PCOS esetében egy olyan anyagcserezavarról van szó, mely hormonális eltolódást is okoz. Vagyis nem csak akkor jelent gondot, ha a nő történetesen gyereket szeretne, hanem később is. Ettől függetlenül jellemzően a meddőség létrejöttében betöltött szerepe miatt foglalkozunk sokat a betegséggel. Fontos megjegyezni, hogy PCOS mellett is kialakulhat a várandósság, de ebben az esetben a hormonális eltolódás hatásai a magzatra is hatással lesznek, a kislányok esetében jelentősen megnöveli a PCOS kialakulásának kockázatát.

PCOS a családalapításon túl

Ha a nő nem akar családot, vagy esetleg már vannak gyermekei és úgy diagnosztizálják a PCOS-t akkor nincsen semmi gond? De, nagyon is van, mivel a betegség a hormonrendszerre is hatással van, így hosszabb távon is nagyon komoly gondokat okozhat – még a menopauzán túl is! A PCOS következtében kialakulhat elhízás, mely mostanra betegségnek is tekinthető, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, depresszió, szorongás vagy éppen az alvási apnoe kialakulásának lehetősége. De sajnos a méhnyálkahártyarák, a szív és érrendszeri betegségek és a zsírmájbetegség is a PCOS következményei közt szerepel.

Gyógyszer és életmód

A PCOS kezelésében nagy hangsúlyt kap az életmód, illetve amennyiben gyógyszeres kezelés is felmerül, akkor e metformin hatóanyagú gyógyszerek jöhetnek szóba. A PCOS elleni fellépés tehát jórészt rajtunk múlik, a rendszeres mozgások és a kiegyensúlyozott tápanyagellátottságon, mely alapesetben az egészséges táplálkozással érhető el. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, így még az egészséges, változatos táplálkozás mellett is sok esetben van szükség vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlásra. Ennek eszköze lehet a jó vitaminkészítmény.

Mindegy, hogy a cél a családalapítás, vagy a család megléte utáni tápanyagpótlás, minden esetben érdemes komplex készítményt választani, amiben az anyagok szerves kötési formában vannak jelen. Ezzel ugyanis a hasznosulás akár 80%-kal is nő. A családalapítási tervek támogatására a várandósvitamin lehet a jó megoldás, mely – ha megfelelően tagolt, azaz képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét – a teljes terhességi idő alatt, sőt, a tervezés és a szoptatás időszakára is képes segítséget nyújtani a szervezetnek. Ha nem a családalapítás a cél, akkor arra figyeljünk, hogy kifejezetten nőknek összeállított vitaminkészítményt válasszunk, hiszen a férfiak és a nők igényei eltérőek ebből a szempontból is!