Szex a terhesség alatt? Nyugodtan, de nagyobb odafigyelést igényel!

A szex a terhesség alatt – ameddig a kezelőorvos mást nem mond – teljesen rendben van. Mégis, ebben az időszakban fokozott figyelem szükséges, hiszen a növekvő új élet számtalan veszélynek van kitéve. Éppen ezért az együttlétek alatt is érdemes betartani néhány szabályt!

Biztonságos a szex?

Természetesen, a várandósság alatt is, azzal a kitétellel, hogy egészen addig, míg a kezelőorvos mást nem mond. A hormonális változások miatt ráadásul sok kismama libidója az egekbe emelkedik, míg másoké jelentősen csökken, vagyis a szex egyébként is jelentős kérdés lesz a párok közt a várandósság alatt is.

Ezzel együtt a nyitott méhszáj, idő előtti fájások és hasonló gondok indokolttá tehetik az önmegtartóztatást, míg az egészséges baba esetében a szülés megindításában hatékony segítség is lehet az együttlét.

Biztonságos szex!

Egy másik kérdés a biztonságos szex. A nemi úton terjedő fertőzések, egy gombafertőzés vagy egy egyszerűbb hüvelyi fertőzés a szex során igen gyakori probléma lehet, még egy abszolút monogám kapcsolatban is. Alapvetően ezeket a gondokat gyorsan és egyszerűen lehet kezelni, de a várandósság alatt sajnos a gond nagyobb. Az immunrendszer visszafogodtan működik, és sajnos tény, hogy a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések okozzák a vetélések 70%-át, illetve jelentős szerepet játszanak a koraszülések kialakulásában is.

A biztonságos szex éppen ezért a várandósság alatt az óvszer használatát is jelenti. Ez ugyan sokszor kellemetlen lehet, de biztos, ami tuti alapon érdemes elgondolkodni a használatán. Ezen felül az immunrendszer támogatása a nők esetében az egész várandósság alatt indokolt!

Ehhez a várandósvitaminok nyújthatnak segítséget. Figyeljünk azonban arra, hogy a készítmény tartalmazzon rezet és cinket, ráadásul ezeket szerves formában, a trimeszterek igényeinek megfelelő mennyiségben. A két említett anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatásokkal rendelkezik. A szerves kötések (-citrátok és -glükonátok, jelen esetben cink-citrát és réz-glükonát) akár 80%-kal jobb hasznosulást tesznek lehetővé, a trimeszterek eltérő igényei pedig éppen a fejlődési szakaszok eltérő mozzanataiból adódnak!