A férfiak meddőségével kapcsolatosan számtalan kutatás látott már napvilágot, ma már tudjuk, hogy az esetek felében az erősebbik nem oldalán kell keresni a hibát, ha a családalapítás elmarad. A meddő férfiak azonban még most is rejtőzködnek, sőt, a férfiak zöme még csak esélyt sem ad annak a lehetőségnek, hogy akár az ő termékenységükkel is lehet gond. Ez pedig komoly károkat okoz, mely csak súlyosbítja az amúgy sem rózsás helyzetet.

Velem? Biztos nincs semmi gond…

Túlságosan sok esetben találkozhatunk azzal, hogy a férfiak még gondolati síkon is elutasítják azt, hogy termékenységi gondjaik lehetnek. Nem mennek vizsgálatra, a gond említésére pedig agresszíven reagálnak.

Tudományos vizsgálatok elemzésével a szakemberek megállapították, hogy a férfiaknál jelentkező meddőség – még akkor is, ha az nem kerül diagnosztizálásra – komoly sebet ejt a férfiasságukon, a saját maguk megítélésén – hiszen “ha egy férfi nem képes gyereket nemzeni, az nem is férfi”!

Hiúság, vagy valóban a hölgyeknél jellemzőbb a gond?

Hogy lehet-e gond a férfiakkal? Mivel az utóbbi néhány évtizedben az átlagos spermiumszám a felére csökkent, mivel a környezeti romboló hatások egyre jobban jelen vannak, és mivel jelenleg a világon mintegy 30 millió diagnosztizáltan meddő férfi van – akik száma rohamosan emelkedik -, így azt kell mondjuk, hogy az elzárkózás a meddőség lehetősége elől hiúsági kérdés. Hiba lenne azonban ezt “hisztinek” megítélni, hiszen a férfi önmaghatározásában esett csorba a mentális egészségére is komoly hatással lehet, ez pedig a fizikai egészségben – többek közt például a termékenység további romlásában – is megmutatkozik!

Merre tovább?

Ne ezen keresztül határozzuk meg a férfiasságot – na ezt a legkönnyebb mondani. De szerencsére nem csak mentálisan, hanem fizikailag is sokat tehetünk a termékenység megőrzéséért, visszaállításáért. A meddőség a férfiak esetében többségében tápanyaghiányos állapotokra vezethető vissza. Ha ezek sokáig fennállnak, akkor sajnos betegségeket is kialakíthatnak, így a meddőség kezelésébe szakorvos bevonása is szükséges lehet! Mi maguk azonban a tápanyagok megfelelő pótlásával harcolhatunk az állapot ellen.

A pótlás alapesetben a megfelelő táplálkozással és a rendszeres mozgással történik, de ez napjainkra sokszor nem elég. Egyrészt a test tápanyagfelhasználás a környezeti hatások miatt megnövekszik. De ugyanezek a környezeti hatások (szmog, vegyszerek, hőhullámok, stb.) az élelmiszerekre is hatással vannak, jelentősen képesek csökkenteni azok beltartalmát, vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmát. Ennek megfelelően érdemes a többlet tápanyagigényt vitaminkészítménnyel pótolni, de olyannal, mely kifejezetten férfiaknak készül, komplex és szerves kötésben tartalmazza az anyagok többségét. Utóbbi kettő a bevitt anyagok hasznosulása miatt fontos, hiszen a szerves kötésekkel (-citrátok, -glükonátok) a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Azzal is számoljunk, hogy a férfiak szervezetének tápanyagigénye, pontosabban a tápanyagok mennyiségi igénye nem azonos a nők igényeivel, vagyis érdemes kifejezetten a férfiak számára összeállított készítményt keresni.