Tény és való, hogy az együttlét elengedhetetlen, ha természetes úton szeretnénk gyereket. Sokan azonban úgy érzik, azzal, ha naponta akár többször is együtt vannak a párjukkal, maximalizálhatják az esélyeiket. Ez azonban nem igaz, sőt!

Bár valószínűleg egyik félnek sem lesz kifogása a szex ellen, a férfiak biológiai működése és a családalapítás így nem fér össze. A megtermékenyítéshez ugyan egyetlen egy spermium is elegendő, de az esélyek növeléséhez inkább néhány százmillió az ideális. Egy egészséges férfi egy ejakuláció során nagyjából 100 millió spermiumot juttat a nőbe. Ez pedig egy egészséges, 20 és 30 év közötti nő esetében 30%-40% -os megtermékenyülési esélyt jelent, ami egy évben már szinte biztos családalapítást eredményez.

A férfiak azonban nem csak az egészségi állapotuktól függően rendelkezhetnek időlegesen kevesebb spermával. A “megfelelő mennyiség” rendelkezésre állásához nagyjából 2 nap szükséges. Vagyis orvosilag a legideálisabb, ha a pár az ovuláció előtt két napig önmegtartóztatásban él. A napi többszöri együttlét alatt ugyanis nem képes a szervezet olyan mennyiségű spermium termelésére.

Komoly gond, hogy napjainkban a férfiak spermiumszáma tendenciálisan csökken, melynek hátterében a legvalószínűbben a tápanyaghiányos állapotok állnak. Ez ellen mi a megfelelő tápanyagpótlással tehetünk, melyben egy jó férfivitamin lehet a segítségünkre. A valódi hatáshoz azonban több dolog is kell. Egyrészt maga a vitamin legyen komplex, azaz a lehető legtöbb összetevőt tartalmazza, és azok közül a lehető legtöbbet szerves formában. Ezzel a hasznosulás akár 80%-kal is nő. Másrészt mindenképpen időre lesz szükség: a férfiak spermatogenezise, vagyis a spermiumképzési folyamata egy 74 napos ciklus, melynek az elején van szüksége a megfelelő tápanyagmennyiségre. Hogy a ciklus mikor kezdődik, az egyéni, nem lehet tudni, vagyis a tápanyagpótlás minimum három hónap, hogy megmutatkozzanak az eredmények. 

Figyelem! Fontos, hogy a hosszú szexmentesség sem tesz jót a termékenységnek! Egy 5 napos megtartóztatás során már sérülhet a spermiumok minősége is, ez pedig növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét. Vagyis az ideális együttléti idő – már persze családtervezési szempontból – a 2-3 naponta történő próbálkozás. 

A nők és a szex

A hölgyek esetében az ovuláció időpontjára érdemes koncentrálni, ha a családalapítás a cél. A női ciklus összetett folyamat, melynek nagyjából a közepén következik be az ovuláció. Ez az a szakasz, amikor megtörténik a tüszőrepedés, és a megérett petesejt megkezdi vándorlását a petevezetőn keresztül a méhbe.

A megtermékenyítés mikéntje még mindig sokak számára félreértett. Ahhoz, hogy a petesejt megtermékenyüljön, nem áll rendelkezésre a nagyjából egy hónap, hiába ilyen hosszú a ciklus. A folyamat elején az érés, a folyamat végén pedig a vándorlás és beágyazódás a petesejt feladata, vagyis a megtermékenyülés tulajdonképpen a ciklus közepén mehet végbe.

A petesejt a vándorlása során a petevezetőben találkozik a spermiummal, és optimálisan itt történik a megtermékenyítés. Az, hogy esetleg a családalapítás akkor is sikeres, ha ovulációkor éppen nincs intim együttlét annak köszönhető, hogy a megfelelő környezetben a spermiumok akár 3 napig is életképesek maradnak. Vagyis technikailag nem csak a szex időpontjában történhet meg a megtermékenyítés, hanem utána is.

Ütemezett együttlét és a stressz

Bár a párok sok dolgot hajlandóak feláldozni a családalapítás oltárán, azért az is hozzá kell tenni, hogy a mentális állapot és a harmónia hatalmas segítséget jelentenek. Sajnos komoly hátráltató tényező lehet az, ha az együttlétet már csak egy olyan folyamatnak tekinti a pár, ami hozzásegíti őket a vágyott babához. Ez ugyanis komoly sebeket üthet a kapcsolaton, ráadásul a stresszes közeg miatt a megtermékenyülés esélye is drasztikusan csökken.