Ha az ondó kerül szóba, a legtöbb férfi vagy szégyenlősen témát vált, vagy épp ellenkezőleg, viccet csinál a kérdéskörből. Alapvetően ezzel nem is lenne baj – hiszen intim témáról van szó – ha az ondóról eleget tudnánk. Ez azonban messze nem így van, ezért mindenképpen érdemes néhány alapvető információt tisztázni, hiszen az ondó színének, állagának és szagának eltérései bizony gondokra is utalhatnak! 

Ondó, sperma, spermium 

Nem, messze nem ugyan arról van szó. Az ondó vagy sperma egy olyan folyadék, mely spermiumokat is tartalmaz, emellett pedig több mirigy váladékát is. Sőt, spermium az ondóban mindössze 2-5%ban van jelen – mégis ez az egyetlen összetevő, melynek színe is van! 

Mennyiség és minőség 

Az ondó mennyisége nagyjából 2-5 ml – ami persze függ attól is, hogy a férfi mikor ejakulált utoljára. A mennyiségi kérdés sokkal inkább a spermiumok szempontjából fontos, hiszen tudjuk, hogy világszerte egyre csökken a spermiumszám, ami termékenységi gondokat okoz a férfiak egyre nagyobb százalékánál. Sajnos azonban a spermiumok mennyiségéről az ondóban látható információ nemigen van.  

A spermiumok száma mellett azok minősége is komoly kérdés. A nem jó minőségű spermium – rossz a mozgása, a felépítése, a DNS állománya sérült, stb. – a megtermékenyítés során nagy mértékben növeli a vetélés, a koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét, mert a minőségi gondok nem minden esetben lehetetlenítik el a fogantatást! Fontos, hogy ma már mi magunk is sokat tehetünk a megfelelő mennyiségért és a minőségért, ehhez pedig az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és emellett sok esetben a tápanyagok megfelelő pótlása járul hozzá. Ez utóbbihoz válasszuk kifejezetten férfiak számára kialakított vitamint, melyben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában van jelen (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát). A szerves kötésben bevitt anyagoknál a hasznosulás akár 80%-kal is jobb, vagyis előbb és jobb eredményt képesek produkálni. 

Szín 

Az ondó alapvetően fehéres – szürkés, kissé áttetsző jellegű. Ha ettől eltér a szín, az többnyire gondot jelent. A barnás – pirosas árnyalat vér jelenlétére utal (az ejakulálás során megpattanhat egy – egy kisebb ér, vagyis az elszíneződés akkor gond, ha többször egymás után, vagy rendszeresen jelentkezik), a zöld vagy sárga szín fertőzésre vagy gyulladásra enged következtetni – ezekben az esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. 

Fontos megjegyezni, hogy az ételek színanyaga is megszínezheti az ondót, vagyis gondoljuk végig, mit is ettünk, mielőtt pánikolni kezdenénk! 

Állag és szag 

A klóros jellegű szag normális, ám ha az ondó bűzös, az fertőzésre utalhat. Ha pedig a géles – folyékony állag besűrűsödik, akár kissé darabossá válik, az folyadékhiányra utal!